Şi în luna lui Cuptor, pe drumurile judeţene ale Gorjului se lucrează de zor

1173

drumuri3O mare parte din drumurile judeţene din Gorj sunt în reabilitări şi modernizări. Ieri, încă de la primele ore ale dimineţii, Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, a plecat să inspecteze drumurile unde se lucrează în ultima vreme.
În prezent, muncitori ai diferitelor firme de drumuri, fie româneşti, fie străine, lucrează de zor la reabilitarea a o serie de drumuri judeţene şi comunale. Pentru a vedea bunul mers al lucrurilor, însuşi Ion Călinoiu, preşedintele C.J. Gorj, s-a deplasat la faţa locului, pentru a discuta cu inginerii şefi ai fiecărui sector de drum ce a fost sau urmează să fie reabilitat. Astfel, la primele ore ale dimineţii, Călinoiu a verificat starea drumurilor, împreună cu o doamnă inginer din cadrul C.J. Gorj. Primul „popas” a fost în satul Văcarea, unde lucrările de turnare a unei îmbrăcăminţi asfaltice uşoare au fost încheiate în urmă cu două săptămâni. Deşi, muncitorii tre-buiau să termine asfaltarea unei porţiuni de 21,8 km, aceştia au muncit de zor şi au terminat înainte de termenul de finalizare, care era de o lună de la data începerii lucrărilor. „Acum, este un drum comunal excelent, de care lumea din acest sat se bucură”, a declarat Călinoiu.
drumuri2De asemenea, o lucrare importantă de întreţinere este pe DJ 674 A, Târgu-Jiu – Bucureasa – Barza – Brătuia. Astfel, pe acest sector de 29 de km, s-au amenajat 2,5 km pentru turnarea îmbrăcăminţii asfaltice. „Tot drumul până la Brătuia este pregătit pentru a se acţiona cu îmbrăcămintea asfalti că. Noi intervenim cu lucrările necesare pentru ca toată comunitatea să folosească acest drum”, a completat preşedintele C.J. Gorj. Această lucrare este una care se ridică la suma de 3,5 milioane RON.
Doar 100 km de asfaltat în 2010!
Ion Călinoiu este de părere că „în prezent, peste 70% din drumurile judeţene sunt în lucrări, şi avem speranţa ca pentru anul următor să nu mai rămână decât 100 de km de drumuri judeţene care să fie modernizate”. Astfel, dacă în urmă cu luni întregi, 857 de km de trasee judeţene trebuiau să intre în reabilitări, acum nu au mai rămas decât câteva sute, şi doar 100 de km vor rămâne de asfaltat în 2010.
Un drum practicabil va fi gata în totalitate în luna octombrie a acestui an, după pronosticurile lui Călinoiu, acest drum fiind cel care leagă Crasna de Turburea. Astfel, dintr-o distanţă de 70 km, acesta a fost reabilitat în proporţie de peste 70%.
Tratamente bituminoase, trainice şi mai ieftine!
drumuri1Nu toate drumurile au nevoie să le fie administrate îmbrăcăminţi asfaltice. Administraţia judeţeană crede că o soluţie la fel de bună este şi aplicarea de tratamente bituminoase pentru care garantează cu o perioadă de cel puţin doi ani. „Am hotărât că mai bine aplicăm tratamente bituminoase decât plom-be, care imediat se distrug. Un singur kilometru care beneficiază de tratamente bituminoase costă până la 400 de milioane RON”, a adăugat Ion Călinoiu. Aceste tratamente tre-buiesc aplicate pe drumurile judeţene pe o porţiune de 100 de km doar până la sfârşitul acestui an, iar până în prezent au fost reabilitaţi astfel doar 40 de km. În opinia preşedintelui CJ Gorj, tratamentele bituminoase reprezintă cele mai eficiente lucrări de întreţinere pentru drumurile judeţene.
Consolidările unui drum modernizat recent?
DC 665 Curtişoara-Poienari şi DC 675 C Poienari-Baia de Fier, se armonizează cu un alt proiect prin Programul Operaţional Regional, dis-tanţa de reabilitare pe DC 665 fiind de 20 km. De asemenea, se fac şi consolidări de terasamente pe DJ 661 Ţânţăreni – Târgu Cărbuneşti –Săcelu -Crasna, cu o durată de execuţie de maxim opt luni de zile, şi o valoare financiară totală de aproape 4 milioane RON.
Ne întrebăm cât de bune au fost lucrările de modenizare ale drumului Tînţăreni- Crasna dacă are nevoie de consolidări!
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here