Şi experţii se fac de râs! – Expertiză scurtcircuitată în dosarul Leuştean

151

IMG161 1De cum se face Justiţia în România, mulţi se plâng! Cazurile flagrante ar trebui strânse într-o culegere pe care specialiştii s-o împartă absolvenţilor de Drept sau chiar magistraţilor, cu explicaţia: “Aşa nu!” Poate doar aşa superficialii sau răuvoitorii vor conştientiza gafele pe care le fac. Sau măcar se vor face de râs, pentru că tragerea la răspundere, nu există. Este şi cazul expertului care, pus să stabilească o cauză a incendiului într-un dosar penal, a văzut ceea ce nu exista.

Este vorba despre dosarul în care familia de poliţişti compusă din Delia şi Aurel Leuştean şi-au văzut, în patru luni, maşina şi casa în flăcări. Deşi criminaliştii au depistat elemente care să ducă la ideea unei mâini criminale, adică fragmente de Cocteil Molotov (n.r. bombă artizanală), s-a decis IMG160 1efectuarea unei expertize care să stabilească de unde a pornit incendiul, că aşa e procedura. Rezultatul a fost unul care a dat pe spate anchetatorii: “cauza incendiului la imobil este scurt circuitul electric!” Un singur lucru a uitat expertul să verifice, dacă imobilul era racordat la reţeaua de curent electric. În realitate, casa se afla în construcţie şi pentru ea nu era deschisă partida electrică. Nici măcar alte improvizaţii care să conducă la o astfel de idee.

Benzină, în urma incendiatorilor

În noaptea de 7 iunie, Delia şi Aurel Leuştean îşi vedeau maşina în flăcări, iar pe 7 octombrie, scenariul s-a repetat la casa lor, aflată în construcţie. Criminaliştii au stabilit, din primele cercetări, SOTIE LEUSTEANcă e vorba despre o mână criminală, găsind benzină şi urme ale incendierilor. De mai bine de 9 luni, cercetările în cel mai grav caz de răzbunare asupra unei familii de poliţişti din Gorj, bat pasul pe loc. Şi asta pentru că se fac audieri peste audieri şi expertize peste expertize. Peste 300 de oameni au fost audiaţi, practic indivizii care au fost amendaţi, din toată ţara, de către poliţistul de la Rutieră, Aurel Leuştean. Se bănuieşte că ar fi vorba despre o răzbunare a unui contravenient.

Scurt circuit produs fără curent!

Ultima probă care a întors anchetatorii la 180 de grade este expertiza solicitată pentru a stabili “negru pe alb” cauza incendiului produs la casă, întrucât la maşină se decisese deja că cineva a pus foc intenţionat. Rezultatul expertizei a fost unul uluitor. Deşi, expertul din Vâlcea, în vârstă de 80 de ani, al cărui nume poliţiştii au refuzat să-l divulge, a venit la faţa locului şi a fotografiat fiecare colţişor al imobilului dar nu a văzut ce era esenţial, că acea casă nu era racordată la sistemul de electricitate. Cu toate acestea stabileşte clar că incendiul s-a produs ca urmare a unui scurt circuit. De aici se pune întrebarea logică: cum se poate produce un scurt circuit când pe fire nu există curent electric?

Se cere constatarea, constatării!

“Nu este deschisă partidă electrică, aveam casa în construcţie şi nu aveam decât firele trase prin doze, fără să primească curent electric, pentru că nu eram racordat. Nu comentez rezultatul expertizei, nu mai ştiu ce să spun!”, a precizat poliţistul Aurel Leuştean. Este, însă, strigător la cer cum un specialist, pe care statul îl plăteşte pentru ca expert să constate o realitate, scrie într-un raport o asemenea stupizenie. Anchetatorii şi familia Leuştean, au depus obiecţiuni la expertiză, prin care au cerut expertului să vină din nou la faţa locului şi să constate un lucru elementar: dacă imobilul primeşte curent de undeva pentru a se produce scurt circuitul.

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here