Şi crescătorii de porci pot primi ajutor european

339

Crescătorii de porci din Gorj vor putea primi în acest an ajutorul pentru bunăstarea animalelor din fonduri europene, prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) prin măsura 215 “Plăti privind bunăstarea animalelor”. Acest program vizează sectorul porcine nu şi sectorul avicol. Această măsură, finanţată prin Axa 2 a PNDR 2007 – 2013, beneficiază de o alocare financiară de 154.878.049 Euro, aferentă perioadei de programare 2007 – 2013.

Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj, informează că începând cu data de 16 iulie, s-a dat startul la sesiunea de primire a cererilor de ajutor pentru măsura 215 “Plăţi privind bunăstarea animalelor”, sectorul porcine din cadrul PNDR. “Beneficiarii măsurii sunt exploataţiile comerciale din sectorul de creştere a porcinelor autorizate sanitar veterinar şi exploataţiile comerciale de tip A (n.r. – exploataţii de tip gospodăresc care vând animale) specifice sectorului de creştere a porcinelor. La nivelul judeţului nu avem nici o exploataţie care să fi solicitat sprijin financiar în 2012 pentru măsura, 215 “Plăţi privind bunăstarea animalelor”, sectorul porcine din cadrul PNDR”, a declarat Corina Dorobanţu, directorul APIA Gorj.

Condiţii de beneficiere
Reprezentanţii Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj ne explică condiţiile benefice animalelor, în speţă porcinelor pentru ca gorjenii să ştie cum să procedeze. Beneficiarii trebuie să îşi asume voluntar angajamente în favoarea bunăstării animalelor, în conformitate cu art. 40 din Regulamentul CE nr. 1698/2005 pentru a deveni eligibili în cadrul acestei măsuri: Creşterea cu cel puţin 10% a spaţiului alocat disponibil fiecărui animal; asigurarea a minimum 11 ore/zi lumină artificială cu o valoare a iluminării de 50 lux; îmbunătăţirea condiţiilor de bunăstare a suinelor pe durata transportului; corectarea nivelului nitriţilor şi nitraţilor din apă; reducerea noxelor cu 30% fată de nivelul minim obligatoriu prin menţinerea în limite optime a parametrilor de microclimate şi îmbunătăţirea condiţiilor zonei de odihnă. Beneficiarii Măsurii 215 pot încheia angajamente voluntare multianuale (cinci ani), începând cu data de 16 iulie 2012, pentru unul sau o combinaţie între cele şase pachete disponibile. Sprijinul se va acorda doar pentru acele angajamente care depăşesc cerinţele minime, conform Ordinului ANSVSA 202/2006, care prezintă nivelul de referinţă neremunerat, considerat drept punct de pornire pentru elaborarea plăţilor compensatorii. Plata se efectuează anual, compensând pierderile de venituri şi cheltuieli suplimentare induse de aplicarea acţiunilor prevăzute de angajamente. Informaţii suplimentare se pot obţine de la sediul Centrului Judeţean al APIA, Gorj
ANDRADA BĂRĂITARU
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here