Și-au strigat nemulțumirile! – Sindicate din trei penitenciare au cerut ieri, la Târgu-Jiu, demisia ministrului Tudorel Toader

431

Ieri dimineață, în curtea Penitenciarului Târgu-Jiu, zeci de lucrători au scandat minute bune demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader, precum și îndeplinirea mai multor doleanțe legate de plata orelor suplimentare și îmbunătățirea condițiilor de lucru.

Circa 20 de membri ai Sindicatului Nova Lex, totodată salariați ai Penitenciarului Târgu- Jiu, au pichetat, ieri, în curtea unității ca urmare a condițiilor precare de lucru, neplata a aproximativ un milion de ore suplimentare prestate și pentru eliminarea abuzurilor instituite asupra pensionarilor proveniți din acest sistem. Proteste similare au fost, ieri, și la unitățile de detenție din Bacău, Iași și Târgu Ocna. Pe lângă revendicările strigate, salariații Penitenciarului Târgu- Jiu au cerut și demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader. ”Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a înaintat un calendar de protest. Nu mai târziu de data de 10 august am avut o primă formă de protest, aceea a grevei japoneze, în urma căreia nu s-a întâmplat nimic. Revendicările noastre au rămas undeva neonorate. Ca și revendicări, acestea sunt: condiții de lucru mai bune, cerem plata orelor suplimentare care în continuare sunt un milion de ore neplătite. De asemenea, avem revendicarea cu privire la statutul polițistului de penitenciare, eliminarea discriminărilor salariale; cerem domnului ministru aplicarea Legii 153 și pentru sistemul de ordine publică și siguranță națională. Totodată, cerem eliminarea abuzurilor asupra pensionarilor și să ne includă și pe noi în negocieri pentru că la o dată anterioară acest lucru ne-a fost refuzat pe motiv că nu am avea reprezentativitate. De asemenea, îi cerem ministrului Justiției, Tudorel Toader, să plătească orele suplimentare curente pentru că există un termen de 60 de zile în care acestea trebuie să fie achitate. Sperăm ca în urma revendicărilor să obținem ceva. Dacă nu vom obține, pe data de 3 octombrie va urma un miting de protest în fața Ministerului Justiției și, implicit, a Administrației Naționale a Penitenciarelor, iar dacă în urma acestui miting nu se va rezolva nimic cu privire la revendicările noastre, vom merge până la refuzul intrării în serviciu. De la Penitenciarul Târgu- Jiu, protestează în jur de 20 de salariați. Este adevărat faptul că în anul 2017 au fost foarte multe pensionări în acest sistem, dar nu suntem noi vinovați că s-au pensionat oamenii. Este dreptul lor. (…) Prin acordul colectiv de muncă, avem 5 ore pe lună plătite pentru desfășurarea activităților sindicatelor, acest acord este semnat de ministrul Tudorel Toader”, a declarat Ion Tătaru, președintele Sindicatului Nova Lex Târgu-Jiu.

Colegi de la Severin și Dolj, la Târgu-Jiu
Salariaților Penitenciarului Târgu-Jiu li s-au alăturat, ieri, și colegi de la Sindicatul ”Danubius Drobeta” de la Turnu Severin și de la Sindicatul ”Solidaritatea – Dolj” din Penitenciarul Craiova. ”Astăzi (n.r. ieri), în conformitate cu graficul de proteste al Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, este rândul de pichetare al Penitenciarului Târgu-Jiu, al colegilor din Sindicatul Nova Lex. Noi, ca și penitenciar învecinat, am venit în semn de solidaritate cu colegii noștri de la Penitenciarul Târgu-Jiu, solidaritate care marchează și trasează viața sindicală a Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa din care facem parte. În dubla mea calitate de președinte de sindicat și secretar al filialei Mehedinți al Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa, suntem în asentimentul colegilor de la Târgu-Jiu cu privire la protestele de pichetare care astăzi (n.r. ieri) se înfăptuiesc în fața unității de detenție Târgu-Jiu pe care și noi, la Turnu Severin, le vom îndeplini în data de 26 septembrie. Noi suntem nemulțumiți de atitudinea necorespunzătoare în ceea ce privește dialogul social și tratarea umană a lucrătorului din penitenciarele din România față de atitudinea pe care ministrul Tudorel Toader o aplică. Suntem în România anului 2018 și putem să ne denumim sclavi moderni și când fac această afirmație sunt întemeiat, deoarece avem peste un milion de ore suplimentare neplătite și nerecuperate. Nimeni nu poate să supună unei munci forțate absolut niciun lucrător. Până la urmă chiar și directivele Uniunii Europene cu privire la relațiile de muncă stabilesc că munca nu este o marfă; ea este o simbioză a procesului productiv și trebuie remunerată corespunzător. Tocmai asta cerem: să fim plătiți pentru munca pe care o efectuăm, să ni se acorde drepturile în totalitate, să beneficiem de condiții de lucru normale, condiții pe care domnul ministru a înțeles să ne vitregească; a subdimensionat bugetul Administrației Naționale a Penitenciarelor an de an în cei doi de când este ministru. De la 42 de milioane de lei la 24 de milioane anul acesta, iar raportat cu 2016 ar fi 80% mai puțin. Așa înțelege dumnealui să acorde atenție departamentului pe care îl conduce personal. Trebuie să nu uităm că majoritatea penitenciarelor din România sunt amplasate în extremitățile orașelor, iar absolvenții școlilor noastre de specialitate, agenți și ofițeri, vin din alte localități față de cele care urmează să-și desfășoare activittatea. Tocmai de aceasta, legiuitorul atunci când a conceput statutul nostru a prevăzut acest drept. Domnul ministru ar trebui să înțeleagă că norma și actul juridic trebuie respectate fiindcă este ministrul Justiției, nu conduce alt minister”, a subliniat președintele Sindicatului ”Danubius Drobeta”, Mihai Bărbulescu.

Acuze pentru directorul Ion Popescu!
Solidari cu protestul membrilor Sindicatului Nova Lex din Penitenciarul Târgu-Jiu sunt și reprezentanții Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa Gorj, care au fost prezenți la protestul de ieri din curtea unității de detenție. Președintele Cartel Alfa filiala Gorj a profitat de acest protest și a declarat că va urma înaintarea unor plângeri penale împotriva lui Ion Popescu, directorul Penitenciarului Târgu-Jiu. ”Sunt aici pentru a susține acești minunați băieți care majoritatea sunt tineri. Regret că sunt atât de puțini, dar, din informațiile mele, acest director al unității, Ion Popescu, se cam bagă între sindicate. Pe această cale vreau să-i spun domnului director că o să îi facem câteva plângeri penale pentru interpunerea sa între membrii sindicatelor. Sper să le plătească și lor orele suplimentare că până la urmă nimeni nu muncește gratis. Am băgat de seamă că în ultima vreme pe la noi în țară deținuții sunt mai respectați decât angajații penitenciarelor. În legătură cu directorul Penitenciarului Târgu-Jiu, am înțeles că acesta amenință membrii sindicatelor să nu iasă în stradă pentru a nu-i face dânsului alte probleme pe lângă cele pe care deja le are; din acest motiv majoritatea nu participă la proteste. Mai sunt și curajoși, dar multora le este frică de posibilele sancțiuni”, a declarat Alin Munteanu, președintele filialei Gorj a Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa.
Izabella Molnar

Proteste ale sindicatelelor afiliate Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor vor urma și în perioada viitoare, calendarul fiind următorul: 25 septembrie 2018 – Penitenciarul Mioveni (ora 10.00), Penitenciarul Gherla (ora 10.00), Penitenciarul Ploiești (ora 09.00); 26 septembrie 2018 – Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin (ora 10.00); 27 septembrie 2018 – Penitenciarul Giurgiu (ora 10.00), Penitenciarul Pelendava – Craiova (ora 10.00), Penitenciarul Slobozia (ora 09.00), Penitenciarul Galați (ora 09.00); 3 octombrie 2018 – Ministerul Justiției (ora 12.00).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here