Și-a ucis copilul de 3 luni în accident. Judecătorii vor o pedeapsă mai aspră pentru tatăl vitezoman

1364

Instanța a respins un acord de recunoaștere a vinovăției încheiat între procurori și un gorjean acuzat de ucidere din culpă. Bărbatul urma să fie condamnat la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare pe un termen de supraveghere de 2 ani. Gorjeanul a provocat, în urmă cu patru ani, un accident în județul Timiș, în urma căruia i-a decedat copilul de trei luni. Instanța a apreciat că pedeapsa este „nejustificat de blândă” în raport cu gravitatea infracțiunii, motiv pentru care a respins acordul de recunoaștere a vinovăției și a trimis dosarul procurorului, în vederea continuării urmăririi penale.

„În fapt s-a reținut că în data de 02.09.2017, ora 14:05, în timp ce conducea autoturismul marca VW Golf pe DJ 5924, pe raza localității Otvești, jud. Timiș, dinspre localitatea Sacoșu Turcesc spre localitatea Berini, rulând cu o viteză de circa 106 km/h, pe un sector de drum unde viteza legală maxim admisă este de 50 km/h, inculpatul s-a angajat în depășirea celor două autoturisme care circulau în fața sa. În timpul manevrei de depășire, în momentul în care autoturismul marca Volkswagen Golf se afla pe contrasens, conducătorul autoturismului marca Volkswagen Polo, numitul B.A., a inițiat și acesta o manevră de depășire a autoturismului marca Ford care rula în fața sa. În aceste condiții, în scopul evitării unei coliziuni, inculpatul a efectuat o manevră de virare spre stânga, în cursul căreia a părăsit partea carosabilă, a derapat și a intrat în coliziune cu un stâlp de beton și mai apoi un gard, accidentul având ca rezultat decesul pasagerului minor în vârstă de trei luni, fiul inculpatului”, se arată în acordul de recunoaștere a vinovăției.
Din raportul medico-legal de necropsie a rezultat că moartea minorului a fost una violentă.
Polițiștii au constatat că evenimentul rutier putea fi prevenit dacă șoferul VW-ului Polo nu ar fi inițiat manevra de depășire a autoturismului Ford în momentul în care era depășit de autoturismul gorjeanului. De asemenea, s-a constatat că „inculpatul putea preveni producerea accidentului dacă s-ar fi deplasat cu o viteză care să se încadreze în limita maximă admisă legal pe acel sector de drum”.

Dosarul, înapoi pe masa procurorilor
Gorjeanul a încheiat acordul de recunoaștere a vinovăției cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, dar instanța l-a respins și a trimis dosarul procurorului în vederea continuării urmăririi penale.
Judecătorii au reținut că pedeapsa a fost stabilită doar la minimul prevăzut de lege pentru infracțiunea de ucidere din culpă, respectiv 1 an și 4 luni închisoare. La fel și obligația de a presta muncă neremunerată în folosul comunității, aceasta fiind stabilită la minimul de 60 de zile prevăzut de lege.
„În concret, inculpatul a depășit de peste două ori viteza legală de deplasare în localitate, având doi pasageri în mașină, între care și un copil în vârstă de trei luni, iar una dintre cauzele producerii accidentului rutier care a condus la decesul minorului a fost deplasarea autoturismului condus de inculpat cu o viteză de cca. 106 km/h, pe un sector de drum unde viteza legală maxim admisă este de 50 km/h. Deși accidentul rutier s-a produs și din culpa șoferului B.A., instanța constată că inculpatul a produs un accident de circulație soldat cu moartea unui copil de numai trei luni, astfel că în cauză nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute la art. 480 – 482 C. proc. pen., în sensul că soluția consemnată în acord este nejustificat de blândă în raport cu gravitatea infracțiunii sau periculozitatea infractorului”, a motivat instanța. Sentința pronunțată pe 28 iulie nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Gorjeanul în vârstă de 31 de ani nu are antecedente penale. El lucrează ca operator la o firmă de componente auto din Timișoara.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here