Și-a bătut sora, dar a scăpat de condamnare pentru că a fost iertat!

240

Un gorjean din Glogova a fost la un pas de a ajunge în spatele gratiilor după ce și-a bătut sora în mod repetat, dar a fost iertat de aceasta atunci când femeia a aflat că fratele ar risca să ajungă în spatele gratiilor. Agresiunile s-au produs în vara și toamna anului trecut, la vremea respectivă polițiștii și instanțele de judecată emițând ordin de protecție împotriva agresorului.

Daniel Constantin Bratiloveanu a ignorat însă faptul că avea dispoziție de a sta la 200 de metri de sora sa și a continuat să o caute pentru a o lovi. Femeia chiar a dat cu capul de o cărămidă după ce a încasat o palmă care a pus-o la pământ. În ciuda coșmarului de care a avut parte, ea l-a iertat pe fratele bătăuș. În aceste condiții, judecătorul de caz a putut să pronunțe o condamnare împotriva inculpatului doar pentru că acesta a încălcat ordinul de protecție. „Încetează procesul penal pentru infracţiunea de ,,lovirea sau alte violenţe” (…)Condamnă inculpatul la pedeapsa de 9 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art.47 alin.1 din Legea 217/2003. În baza art. 97 alin. 1 C. pen. dispune anularea beneficiului suspendării executării pedepsei sub supraveghere dispusă prin sentinţa penală 183 din 15.12.2023 a Judecătoriei Motru, dosar 2367/263/2023. Repune în individualitatea lor pedepsele de 9 luni închisoare (art. 335 alin.1 C. pen. ) şi 9 luni închisoare (art. 336 alin.1 C. pen.) aplicate prin sentinţa penală 183 din 15.12.2023 a Judecătoriei Motru, dosar 2367/263/2023. (…) contopeşte pedepsele (…) pedeapsa rezultantă fiind de un an şi 3 luni închisoare ( 15 luni). (…) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani”, a decis Judecătoria Motru. Magistratul de caz a explicat și de ce bărbatul recidivist nu va ajunge în spatele gratiilor. „Instanţa apreciază că inculpatul are aptitudinea subiectivă de a se corija, de a se elibera de mentalitatea şi de deprinderile antisociale care l-au antrenat pe calea infracţiunii, prin eforturi făcute sub ameninţarea pedepsei la care a fost condamnat şi de a cărei executare poate scăpa numai printr-o conduită corectă şi deci prin autoreeducare, cu atât mai mult cu cât, din comportarea sa în faţa instanţei, s-a constatat ca acesta are posibilitatea reală de îndreptare fără executarea efectivă a pedepsei în regim de detenţie, motiv pentru care instanţa apreciază că se impune supravegherea atentă a acestuia, şi, pe cale de consecinţă se va dispune suspendarea executării pedepsei aplicate sub supraveghere pe o durată de 2 ani ce constituie termen de încercare.
De asemenea, instanţa apreciază ca necesară suspendarea executării pedepsei şi pentru a evita contagiunea criminală care există într-un loc de detenţie şi, mai ales, pentru a stimula eforturile de autoeducare şi de responsabilizare ale inculpatului, având în vedere toate circumstanţele personale ale acestuia. Suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani, ce constituie termen de încercare, va impune inculpatului obligaţia de a avea o comportare corectă în tot acest timp, iar dacă în această perioadă de timp nu are o buna purtare şi săvârşeşte, în termenul de încercare o altă infracţiune, suspendarea executării pedepsei se va revoca, iar inculpatul va fi ţinut să execute, atât pedeapsa a cărei executare a fost suspendată, cât şi pedeapsa aplicată pentru noua infracţiune. De asemenea instanţa reţine că inculpatul a fost de acord să presteze muncă în folosul comunităţii”, se arată în documentele de la dosar, sentința Judecătoriei Motru nefiind definitivă.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.