Instanțele din Gorj încă anulează amenzile date pe perioada stării de urgență pentru încălcarea restricțiilor de deplasare impuse prin ordonanțele militare. Oamenii au câștig de cauză pentru că amenzile au fost declarate neconstituționale.
Cele mai multe spețe vizează amenzi aplicate pentru deplasări în afara locuinței fără declarația pe proprie răspundere sau fără ca aceasta să fi fost completată corect. Este și cazul unui bărbat din Argeș, care a fost amendat în Gorj, unde venise la nepoții săi.
În motivarea cererii, bărbatul a arătat că la data de 3 aprilie 2020, în timp ce se afla în comuna Bustuchin, a fost sancționat de organele de poliție cu amendă în cuantum de 2.000 de lei.
Bărbatul plecase cu nepotul său să cumpere un animal necesar în gospodărie, iar în declarația pe propria răspundere a completat că motivul deplasării era acela de a asigura bunuri ce acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, prevăzut la punctul 2. Polițiștii l-au amendat în trafic, susținând că motivul deplasării nu este cuprins în ordonanța militară.
Bărbatul a achitat amenda, iar acum a cerut să-i fie anulată sancțiunea. „Admite plângerea contravențională formulată de petentul (…), domiciliat în jud. Argeș, în contradictoriu cu intimata IPJ Gorj – Postul de Poliție Bustuchin. Anulează procesul-verbal de contravenție (…) din 03.04.2020 emis de IPJ Gorj – Postul de Poliție Bustuchin cu privire la sancțiunea aplicată petentului în temeiul dispozițiilor O.U.G. nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență. Înlătură sancțiunea amenzii în cuantum de 2000 lei aplicată în temeiul acestor dispoziții legale. Dispune restituirea sumei de 1.000 de lei. Cu apel în 30 de zile de la comunicare”, a decis Judecătoria Tg-Cărbunești, la începutul lunii martie.
Peste 300.000 de români au fost amendați în timpul stării de urgență, dar prea puțini și-au anulat amenzile în instanță.
I.IRINOIU