SGA Gorj, la ceas de bilanţ pe primul semestru

198

sga gorjReprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Gorj au prezentat ieri, în cadrul unei şedinţe, raportul privind activitatea desfăşurată de personalul instituţiei în primul semestru al anului. Acţiunile s-au axat pe prevenirea inundaţiilor, prin executarea de lucrări asupra malurilor unor râuri şi diguri.

Astfel, potrivit Doinei Isar, inginer şef în cadrul SGA Gorj, s-au făcut o serie de reparaţii la pârâul Blahniţa de la Săcelu pentru asigurarea secţiunii de scurgere a apei şi consolidarea malului stâng pentru protecţia locuinţelor riverane cursului de apă. Lucrările au constat în recalibrări pe o distanţă de 500 de metri liniari şi apărări de mal pe curs de apa150 metri liniari. Tot pe acelaşi pârâu s-a intervenit pentru recalibrarea albiei. „Am avut o lucrare şi pe malul stâng al Jiului în zona Cârbeşti care a constat în aducerea la cota proiectată a coronamentului digului pe o mie de metri liniari. Tot pe Jiu, la Plopşoru am executat reparaţii curente de completări terasamente pentru îndiguirea râului. Pe Sohodol, la Stroieşti am executat lucrări de decolmatare pe 500 de metri liniari pentru a se asigura secţiunea optimă de scurgere evitând pericolul de evitare al locuinţelor şi terenurilor riverane”, a declarat Doina Isar.

O serie de lucrări în execuţie

Conform reprezentantei SGA Gorj, până la sfârşitul anului, personalul instituţiei se va ocupa şi de alte lucrări a căror execuţie este în curs. Astfel de lucrări sunt la pârâul Turbaţi unde se reface zidul de sprijin existent care a suferit degradări în timp pe o lungime de 75 metri liniari. „Tot pe Blahniţa la Săcelu, avem o lucrare ce presupune realizarea unei secţiuni de albie pentru tranzitarea viiturilor pe 500 metri liniari şi refacerea apărării de mal din gabioane pe 60 metri liniari. În acest sens, se vor pune în operă 32 de saltele şi 16 gabioane umplute cu piatră de râu. În zona Pociovalişte executăm o altă lucrare ce se referă la consolidarea digului pe 200 de metri liniari cu bolovani de râu pentru Gilort. În acelaşi loc, albia minoră s-a colmatat fiind necesară decolmatarea şi realizarea unei secţiuni optime”, a mai spus inginera şefă, Doina Isar. Potrivit raportului SGA Gorj, până la finalul acestui an, se vor executa decolmatări pe pârâul Câlnic la Prigoria, pe Sunătoarea la Buzeşti şi pe pârâul Orlea la Celei. Totodată, pe anumite sectoare ale cursurilor de apă Jiu, Gilort, Motru, Şuşiţa, Tismana, Galbenu, Amaradia, Ciocadia, Jilţ, SGA Gorj execută lucrări de defrişare, îndepărtarea obstacolelor din albie, menţinerea covorului vegetal pe digurile din administrare.

Izabella Plăstoi

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here