SGA Gorj a sărbătorit un secol de la înfiinţarea primului departament de ape din România

343

Cu ocazia celebrării unui secol de la înfiinţarea Primului Departament de Ape în România, reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Gorj au organizat o conferinţă, în care au prezentat filmuleţe, care reflectă istoricul activităţii din domeniul apelor. De asemenea, Doina Isar, directorul adjunct al SGA Gorj, a precizat că, mai mulţi specialişti din cadrul SGA Gorj, dar şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Gorj vor fi prezenţi, joi, la Craiova, la Administraţia Bazinală de Apă ”Jiu“ pentru a participa la şedinţa Comitetului Tehnic de Bazin Jiu-Dunăre, având aceeaşi temă.

Anul acesta Administraţia Naţională “Apele Române” celebrează un secol de la înfiinţarea primului Departament de Ape în România. În cadrul conferinţei de la Târgu-Jiu, Doina Isar, inginer-şef SGA Gorj a prezentat istoricul instituţional al managementului apelor în România; Evoluţia gospodăririi apelor. De asemenea o altă temă abordată a fost Staţia Hidrologică Târgu-Jiu 1921 -2013 şi Gestionarea Resurselor de Apă. „La evenimentul de joi de la Craiova, organizat de ABA Jiu vor fi prezenţi şi specialişti din cadrul SGA Gorj. De asemenea vor lua parte reprezentanţi din Consiliul Judeţean Gorj, dar şi de la alte instituţii din judeţ”, a declarat Doina Isar, directorul adjunct al SGA Gorj.
În cadrul instituţional şi legislativ creat, conducerea actuală se preocupă de punerea în valoare a istoricului activităţii din domeniul apelor, de promovarea tânărului personal, precum şi de specializarea şi profesionalizarea personalului angajat la toate nivelele de activitate ale Administraţiei Naţionale “Apele Române”. Odată cu întărirea capacităţii instituţionale, activitatea de bază a instituţiei are în vedere promovarea cercetării şi dezvoltării sectorului de gospodărire a apelor, în baza procesului de studiere aprofundată şi aplicată a resurselor de apă la nivel naţional.
Andrada Bărăitaru

Scurt istoric
Sub diverse denumiri şi formule organizatorice Apele Române au desfăşurat o activitate remarcabilă chiar de la începutul secolului XX. În perioada 1924 — 1974, s-au construit primele lucrări hidrotehnice de ansamblu, cu proiecte întocmite de ingineri români de prestigiu, cum ar fi hidrocentrala de la Bicaz. De asemenea, în anul 1956, a apărut Comitetul de Stat al Apelor (CSA), primul organ central care coordona toate problemele legate de ape. Între 1974 — 1990, s-au elaborat primele programe naţionale de gospodărire a apelor şi s-au trasat primele scheme de amenajare a bazinelor hidrografice. În 1991, s-a înființat Regia Autonomă “Apele Române”, în calitate de administrator unic al resurselor de apă, iar un an mai târziu Regia Apelor Române devine Compania Națională “Apele Române” București. În anul 2005, conform noilor cerințe de la nivel european, instituția devine Administrația Națională “Apele Române”, cu 11 Direcții de Apă organizate la nivel bazinal care, în anul 2010, își schimbă denumirea în Administrații Bazinale de Apă. De asemenea, din punct de vedere legislativ, istoricul activităţii gospodăririi apelor în România nu a stat pe loc, fiind permanent într-o continuă evoluţie, trecând prin mai multe etape.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here