Sfidarea democraţiei

397

Prin anul 1979, un matematician român din Timişoara publicase un studiu într-o revistă de specialitate din Australia. În termeni abstracţi, se putea citi printre rânduri cum conducerea colectivă a CPEx-ului, de vreo 12 persoane, era nulă.
Omul nostru, pe care l-am văzut o singură dată, în autobuzul 79, spre Gara de Nord, îmbrăcat modest şi cu mama sa – o distinsă doamnă – lua în consideraţie şi triumviratele, demonstrând prin teorii matematice că totdeauna unul dintre cei trei îi ucide/distruge pe ceilalţi doi.

Luase exemple şi din istoria antică, începând cu Alexandru Macedon şi continuând cu Imperiul roman. Normal, pentru acele isprăvi curajoase în vremuri de dictatură, matematicianul timişorean s-a văzut obligat să părăsească România.
Orice asemănare între vremurile dinainte de ‘89 şi cele ale Regimului Băsescu nu-i deloc întâmplătoare. Despre matematicianul Şerban T. n-am mai auzit nimic. Cum nimic nu ştiam, pe atunci, nici de actualul dictator care şi-a subjugat serviciile de informaţii şi procuratura mai ceva decât Nicolae Ceauşescu.
Cel mai mare duşman al democraţiei din România ultimilor 8 ani, Guvernatorul Coloniei cu pricina – Traian Băsescu – recidivează. în rele. Pe când era încă preşedinte decorase toată suflarea Curţii Constituţionale şi, s-a văzut, la aprecierea rezultatelor referendumului a contat. Şase judecători dubioşi au invalidat votul celor 8,5 milioane de alegători, dintre care 7,4 milioane se pronunţaseră pentru demiterea sa. La sfârşitul celui de-al doilea mandat al Laurei Codruţa Kovesi – aburcată pe post la 26 august 2006 la propunerea ministrului Justiţiei de atunci, Monica Macovei, care-o nominalizase, Băsescu a semnat numirea. Pentru ca în 2 octombrie 2009, Traian Băsescu – dictatorul, evident – a semnat decretul de reinvestire în funcţia de Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, încă trei ani.
Oamenii lui Băsescu au voie să plagieze. Elena Udrea a şi recunoscut. Plagiatoarea Kovesi a fost convocată de Consiliul Naţional de Etică pentru doctoratul său copy/paste. Degeaba. Era la a doua acuzaţie de acest fel, după ce Grupul de Investigaţii Politice demonstrase, cu probe certe, că Procurorul General al României a copiat copios în lucrarea ei de doctorat din diverse scrieri de specialitate, inclusiv de pe site-urile referate.ro şi clopotel.ro. Nu a fost singurul ei plagiat, în care îşi însuşise tot prin copy/paste, concluziile personale ale unui alt autor şi mai făcuse obiectul încă unui scandal de plagiat. Preluase aproape integral o lucrare de licenţă în care a schimbat doar Republica Moldova cu România şi a transformat-o într-o carte, cu numele ei trecut la autori.
Pentru asemenea fapte, dar şi pentru „marile izbânzi” ale lui L.C. Kovesi în declanşarea anchetelor penale în cazul referendumului din 29 iulie 2012, când au fost puşi sub urmărire penală mai mulţi şefi din Ministerul Administraţiei şi Internelor, fostul ministru Victor Paul Dobre ori secretarul general al PSD, Liviu Dragnea a primit o decoraţie. Cea mai înaltă decoraţie acordată unui civil. Prin decret al dictatorului Guvernator de Colonia numită încă România, Laura Codruţa Kovesi a primit Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Cavaler.
Asistăm, iată, la o nouă sfidare a democraţiei. Şi nimeni nu poate schimba nimic. Cu o asemenea „decorată”, precum Kovesi, ne vom putea gândi că-i vai de… „Steaua României!”
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.