Sfaturi din partea echipelor Salvamont

940

Pentru că în ultimele sezoane de iarnă s-au înregistrat un număr extrem de mare de evenimente pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, iar de la debutul acestui sezon de iarna au fost peste 500 de interventii, în condițiile în care doar jumătate dintre partiile de practicare a sporturilor de iarna au fost deschise, Salvamont România vă prezintă câteva masuri pe care să le întreprindeți dacă sunteți martor la un accident pe pârtiie :
1. Nu intrați în panică.
2. Protejați victima prin marcarea locului accidentului prin amplasarea unei perechi de schiuri amplasate in X la 4-5 metri în amonte.
3. Anunțați echipa Salvamont aflată pe domeniul schiabil , sau apelați telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Național SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).
4. Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru, decât dacă se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îi provoacă afecțiuni medicale imediate. Orice pacient care după un traumatism prezinta dureri sau alterarea stării generale trebuie tratat ca având un posibil traumatism la nivelul coloanei vertebrale, necesitând imobilizare și transport adecvat. Nu permiteți “binevoitorilor” sau “salvatorilor de ocazie” să miște sau să transporte pe brațe, târâș sau cu mijloace improvizate, victima.
5. Daca victima este inconștientă, deschideți-i căile aeriene (aceasta se realizează prin subluxația mandibulei-ridicarea acesteia de la nivelul unghiului sau posterior- de lângă ureche; nu „ basculați” spre spate capul victimei) și verificați timp de 10 secunde daca respira; daca nu respira, efectuați resuscitare cardio-pulmonară (masaj cardiac extern in ritm de aprox. 100/ minut, iar daca sunteți instruit in acest sens, masaj cardiac extern combinat cu respirație artificiala („gura la gura sau prin intermediul diverselor dispozitive gen „batista salvatorului”) cu un raport compresii toracice : ventilații de 30:2. Urmați indicațiile primite din dispeceratul medical !
6. Discutați cu victima și observați daca este coerentă în exprimare. Observați dacă prezintă hemoragii puternice, care reușesc să treacă prin echipament. Identificați locul hemoragiei si faceți compresie (cu comprese sterile, daca aveți la îndemână). Daca hemoragia este abundenta si nu se oprește, aplicați un garou deasupra leziunii ( anunțați dispeceratul medical despre acest lucru).
Evitați sa intrați in contact direct cu sângele pacientului !
7. Nu încercați să aduceți în poziție anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziția acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau care pot fi fatale.
8. Protejați termic persoana accidentată (acoperire cu sac de dormit, folie „Sirius”), discutați permanent cu ea, urmăriți o eventuală schimbare a stării de conștienți, a respirației, a culorii tegumentelor si buzelor și așteptați până sosesc echipele Salvamont.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here