Sfaturi de la poliţişti pentru şoferi

124

În ultima perioadă, pe fondul apariţiei fenomenelor specifice anotimpului rece, au apărut evenimente rutiere nedorite. Tocmai de aceea, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj vine cu o serie de recomandări pentru conducătorii auto, pe care îi sfătuiesc să adopte o conduită preventivă în trafic şi să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri.

Având în vedere riscul crescut de apariţie a poleiului şi gheţii pe drumurile publice, poliţiştii rutieri recomandă tuturor participanţilor la trafic şi în special operatorilor de transport să evite, pe cât posibil, tranzitarea zonelor afectate de fenomene meteorologice intense în perioada manifestării lor. Dacă vă vedeţi totuşi nevoiţi să plecaţi la drum, asiguraţi-vă că maşina este pregătită pentru circulaţia pe timp de iarnă şi este dotată cu anvelope de iarnă pentru parcurgerea sectoarelor de drum acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Alte recomandări ale poliţiştilor vizează respectarea semnalizării rutiere şi a dispoziţiilor date de poliţiştii rutieri, adaptarea vitezei de circulaţie a vehiculului la condiţiile meteo-rutiere, precum şi păstrarea unei distanţe corespunzătoare faţă de vehiculele care circulă în faţă. De asemenea, conducătorii auto sunt sfătuiţi să verifice dacă sistemele care concură la siguranţa rutieră în sezonul rece funcţionează corespunzător, să cureţe vehiculele de zăpadă şi gheaţă, să evite depăşirile atunci când se deplasează în coloană şi să fie mai atenţi la pietoni, mai ales în zilele cu ploi, lapoviţă, ninsoare şi temperaturi scăzute.

Pietonii, sfătuiţi să se asigure înainte de a traversa
O altă serie de recomandări vizează pietonii. Acestora li se recomandă să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă. De asemenea, ei sunt sfătuiţi să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here