Sfatul polițiștilor de Paști – feriți-vă de hoți!

1453

Pentru ca de sărbătorile pascale ce se apropie gorjenii să nu aibă parte de evenimente nedorite, polițiștii și jandarmii au mers ieri în mijlocul oamenilor, în Piața Centrală din Târgu-Jiu, pentru a le oferi câteva sfaturi menite să îi țină pe hoți la distanță. Campania de prevenire s-a desfășurat în ciuda vremii urâte, ploaia nedescurajându-i pe oamenii legii.
Discuțiile acestora cu cei prezenți la piață, în special cu femeile, s-au dovedit mai mult decât utile. Cel mai adesea agenții au constatat că doamnele aveau poșetele deschise și oricând puteau fi victime ale hoților. „Aveți fermoarul deschis la poșetă, nu umblați cu el așa” a fost lucrul pe care polițiștii l-au spus cel mai des în timpul acțiunii din piață.
Iar de fiecare dată, doamnele au găsit câte o scuză sau explicație, deși recunoșteau că poșetele lor deveneau astfel o tentație pentru infractori. „Știu că e deschis. Am mai și pățit-o din cauza asta pentru că a fost cineva care mi-a luat portofelul. Norocul meu atunci a fost că aveam cardul în altă parte, dar, da, trebuie să fiu mai atentă”, a spus o doamnă. O alta a încercat să îi spună polițistului că ar portmoneul în mână și că de acolo nu îi pot fi furați banii. „Dar în poșetă aveți telefonul presupun?”, a întrebat omul legii, iar răspunsul a fost, evident, pozitiv. Iar telefonul nu era deloc unul ieftin. „Este bine că Poliția s-a gândit la lucrurile acestea pentru că eu, de exemplu, care sunt o împrăștiată, recunosc, nu mai mă gândesc și la asemenea amănunte. E foarte bine, ne face mai atenți pe toți o astfel de campanie și totodată ne asigură liniștea necesară, măcar la sărbători”, a spus femeia. Unul dintre jandarmii implicați în acțiune a avut parte de o discuție cu un domn mai chefliu, care a recunoscut că a și fost deposedat de diverse sume de bani de-a lungul anilor. Asta din vina sa, el menționând că atunci când bea peste măsură devine automat victima hoților. „Eu vă spun că mi-au luat 2 milioane de lei vechi și din ciorapi. Îi aveam puși acolo, la ciorap, dar dacă eu eram beat, n-am mai știu de mine. M-au făcut băieții. Am băgat banii și la chiloți și tot i-au găsit. Mi-au luat odată 5 milioane, iar când m-am trezit nu mai aveam nimic. E bine că mai vin polițiștii și jandarmii să ne mai aducă aminte că, până la urmă, tot noi ieșim în pierdere dacă nu îi ascultăm”, a spus bărbatul. Și, în general, oamenii au reacționat pozitiv la campania inițiată de oamenii legii, șeful Biroul Prevenire din cadrul IPJ Gorj, Ionuț Pigui, prezentând o serie de sfaturi care pot ține hoții departe dacă sunt respectate. „Având în vedere apropierea sărbătorilor pascale, polițiștii de la Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Gorj, alături de jandarmii din cadrul IJJ Gorj, au desfășurat o activitate de informare cu privire la furturile din buzunare, poșete și genți, dar și a infracțiunilor de înșelăciune din Piața Centrală a municipiului Târgu-Jiu. S-a luat decizia desfășurării acestei activități având în vedere că în urma activităților desfășurate anterior s-a constatat o scădere a acestui gen de acțiuni. Dorim prin aceste activități ca oamenii să țină cont de recomandările noastre și să fie mai vigilenți în aș proteja bunurile atunci când se află în locuri aglomerate. Recomandăm cetățenilor ca în locurile aglomerate să își asigure poșetele, să închidă fermoarul, iar portofelele cu bani să le țină în buzunarele interioare ale hainelor, nu în cele din spate, pentru că devin o tentație pentru hoți. De asemenea, să evite să se îngrămădească la cozi atunci când vor să cumpere un anumit produs”, a menționat Ionuț Pigui.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here