Sfântul Gheorghe, sărbătorit cu mare fast la Teleşti

103

P4250093Sărbătoarea „Sfântului Gheorghe” a fost marcată în comuna Teleşti, conform tradiţiei, cu muzică şi voie bună. Nu au lipsit nici oficialităţile, care, ca de fiecare dată, au fost în mijlocul petrecăreţilor, simţindu-se bine împreună.

Gorjenii ţin la tradiţiile lor şi respectă cu sfinţenie sărbătorile importante ale creştinilor. Sfântul Gheorghe este una dintre cele mai mari sărbători ale ortodocşilor. În fiecare an, în această zi, locuitorii din Teleşti organizează o petrecere pe cinste. La fel s-a întâmplat şi acum, Sfântul Gheorghe fiind sărbătorit în a doua zi de Paşti. Cu această ocazie, reprezentanţii Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu au organizat o serie de manifestări cultural artistice, desfăşurate în Dealul Teleştilor. La eveniment au fost prezenţi şi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu şi senatorul Toni Mihail Greblă, dar şi aproximativ 30 de tineri din mai multe ţări, aparţinând proiectului „Tineri fără frontiere”.

„Tradiţii teleştene”, al 13-lea număr

În cadrul acestor manifestări a fost lansată şi revista „Tradiţii Teleştene”, ajunsă la numărul 13. Dintre articolele ce se regăsesc în paginile acestei ediţii a revistei, amintim: „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, „Nostalgia nemărginirii”, „Lumină şi credinţă”, „Istoria unui tablou”, „Pe agenda de lucru a primarului”, finalul aparţinându-i lui Viorel Gârbaciu şi constând în poezii şi fabule. Simbol al localităţii Teleşti, revista „Tradiţii teleştene” este mândria celor care au realizat-o, dar şi a localnicilor şi nu numai.

Petrecere pe cinste, în vârf de deal

La manifestarea de Sfântul Gheorghe, din Dealul Teleştilor au participat peste două sute de persoane. Peisajul primăvăratec mirific din vârf de deal a constituit cadrul perfect pentru o petrecere pe cinste, în aer liber. Distracţia şi voia bună au fost asigurate de artiştii Ansamblului „Maria Lătăreţu”, al Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu, instituţie care s-a şi ocupat de organizarea evenimentului. S-au întins mese, oamenii s-au prins în hore. A fost, cu alte cuvinte, o sărbătoare în adevăratul sens al cuvântului, marcată cum se cuvine la Teleşti. Teleştenii şi restul participanţilor au fost încântaţi de modul cum a fost organizată petrecerea Sfântului Gheorghe şi se gândesc deja la cum va fi următoarea ediţie.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here