Sezonul bolilor diareice, Medicii recomandă o igienă alimentară strictă

758

Vara este anotimpul care abundă în fructe şi legume. Din păcate, tot vara este şi perioada în care boala diareică dă bătăi de cap tot mai multor persoane. Medicii atrag atenţia gorjenilor asupra acestei afecţiuni, sfătuindu-i să adopte o igienă strictă la absolut tot ceea ce consumă în stare proaspătă. De asemenea, se recomandă ca preparatele din carne să fie păstrate la frigider la maxim 4 grade Celsius.

În această perioadă a anului, din dorinţa de a consuma cât mai multe fructe şi legume proaspete şi a se vitaminiza, multă lume are tendinţa de a ignora importanţa igienei alimentare.
Din acest motiv, frecvenţa bolilor de sezon este mai mare. Medicii spun chiar că acesta este sezonul bolii diareice. „Boala diareică este frecventă în această perioadă. Pentru a evita îmbolnăvirea, este obligatorie o igienă strictă la tot ce e proaspăt: fructe, legume. Preparatele pe bază de carne, tocăturile, se păstrează la frigider, la temperaturi de 1, 2, 3 sau maxim 4 grade Celsius”, precizează Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj.

Simptomatologia bolilor de sezon
Potrivit medicilor, această afecţiune se asociază cu manifestări clinice precum: greaţă, vărsături, inapetenţă – lipsa poftei de mâncare, meteorism abdominal (balonare), febră, astenie şi altele. Principala cauză a îmbolnăvirii este cea infecţioasă: virusuri, bacterii, paraziţi, fungi. De altfel, la baza îmbolnăvirii mai pot sta şi alergiile alimentare. Simptomele alergiilor alimentare sunt pe cât de pregnante, pe atât de supărătoare. Mâncărimi ale pielii, ale cavităţii bucale, care pot evolua către inflamarea căilor respiratorii, spasmul acestora, sau chiar leşin. Astmul şi eczemele sunt cele mai comune boli asociate cu alergiile alimentare. Pentru a preveni îmbolnăvirea, în primul rând, trebuie adoptată o igienă corectă, strictă. Înainte de a servi masa sau de a pregăti de mâncare este obligatoriu spălatul pe mâini cu apă şi săpun. De asemenea, fructele şi legumele trebuie spălate bine înainte de a fi consumate. Important de precizat este faptul că la apariţia simptomelor de îmbolnăvire prezentarea la medic este obligatorie, în caz contrar boala putându-se agrava.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here