O șezătoare unică de Dragobete s-a desfășurat la Novaci, la Punctul Gastronomic Local al băciței Mărioara Băbu, unde zeci de tineri, dar și vârstnici, s-au întâlnit pentru a discuta despre cea mai frumoasă sărbătoare din luna februarie.
Tineri din Ansamblul Nedeia, condus de Elena Basarabă, au stat față în față cu localnici mult mai înaintați în vârstă, inclusiv cu o novăceancă ajunsă la venerabila vârstă de 100 de ani și o lună. Elena Codreanu i-a uimit pe toți când le-a arătat că încă poate să coase fără să poarte ochelari, ea recunoscând că începe să aibă ceva probleme cu auzul. Bătrâna le-a povestit tinerilor cum era sărbătoarea de Dragobete în tinerețea sa și le-a spus fetelor rețete străvechi pe care le folosea pentru îngrijirea tenului. Rețetele au la bază produse lactate din gospodărie, dar și apă de rouă sau din cea provenite de la tăierea viței de vie. „Dragobetele a fost dintotdeauna cu joc și pupături. Pe vremea mea nu erau discoteci cum sunt acum. Văd că în ziua de azi tinerii stau noaptea plecați de acasă, pe când noi trebuia să fim acasă la asfințitul soarelui. Nu se concepea să lipsim de acasă după lăsarea întunericului. E adevărat că în ziua de azi merg la lucru pe timpul zilei și nu le mai rămâne decât noaptea pentru distracție, dar pe vremea noastră erau altfel lucrurile. Luna trecută am împlinit 100 de ani și văd să citesc fără ochelari. Îi folosesc doar când citesc din Biblie, că acolo scrie mărunt”, a povestit bătrâna centenară. Ea a fost mândria tuturor celor care o cunosc, nepoate de-ale sale recunoscând că ele sunt nevoite să poarte ochelari. „E mătușa noastră și ea nu poartă ochelari, în timp ce noi fără ochelari nu mai facem nimic. Eu am 72 de ani și dacă nu port ochelarii nu văd”, a spus una dintre localnice.
Pe parcursul întregii șezători tinerii, băieți și fete, au învățat obiceiuri străvechi de clacă, de la torsul lânii, la împletit de ciorapi sau folosirea războiului de țesut. S-au prins cu toții în hore, au cântat și chiar au organizat un concurs între fete privitor la numărul de învârtituri pe care le poate face fiecare dintre ele fără să amețească. Fetele au dovedit că pot să se rotească în timpul unui joc în jurul băiatului și de 70 de ori, deși unele au mărturisit că atunci când se antrenează au ajuns și la 100. Nimeni nu a amețit și, la final, cele mai performante au primit premii în bani pentru rezultatele lor.
Gazda, Mărioara Băbu, care este Tezaur Uman Viu, a făcut cinste cu mâncăruri tradiționale, tocană de vițel, alături de balmoș și gogoși pregătite pe loc, în bucătăria Punctului Gastronomic Local pe care îl deține. „La Novaci încă se mai păstrează tradițiile. Ați văzut, la șezătoarea noastră am avut de la 5-6 ani la 100 de ani, generații de generații care au venit din urmă cu aceleași tradiții cu care am crescut și am copilărit. Dacă faci totul cu drag nimic nu e greu. Așa reușim să adunăm tinerii aici pentru a le transmite tradițiile pe care au ocazia să le descopere și să le îndrăgească și, astfel, nimic nu e greu”, a spus Mărioara Băbu.
La rândul său, Elena Basarabă a menționat că, dacă vremea ar fi fost frumoasă, așa cum a fost în luna ianuarie, șezătoarea ar fi trebuit organizată într-o poieniță plină cu ghiocei, dar cum vremea a devenit extrem de rece, planurile au fost date peste cap. „Vremea nu ne-a fost favorabilă pentru că noi aveam de gând să facem cu totul altceva, să mergem la cules de ghiocei, dar a ieșit foarte frumos și aici. Mă bucur că am avut susținerea comunității și că am putut să le arătăm tinerilor aceste obiceiuri care, altfel, s-ar pierde. Am putut aduce tinerii față în față cu vârstnicii și am renunțat la sonorizare, la tot ce ar fi putut avea legătură cu perioada actuală ca să înțeleagă că folclorul adevărat vine din suflet. M-aș bucura ca tinerii să înțeleagă de la vârstnici că viața este frumoasă și a fost frumoasă dintotdeauna. Trebuie să ne adaptăm la timpurile de acum, dar să nu uităm nici de obiceiuri”, a menționat Elena Basarabă.
Gelu Ionescu