Seuca – satul rupt în două de o alunecare de teren!

2616

Un drum ce străbate satul Seuca din Peștișani a devenit impracticabil din cauza unei alunecări de teren, iar o parte din localnici privesc neputincioși acum la alunecarea de teren care le-a distrus singura cale de acces pe care o aveau spre locuințele lor.

Oamenii, majoritatea în vârstă, nu sunt complet izolați pentru că au posibilitatea să meargă la pas pe cărarea care a mai rămas pe lângă alunecarea de teren, doar că, pensionari fiind, nu mai pot parcurge distanțe atât de mari pe jos. Nicio mașină nu mai are acces în zonă, iar pentru vârstnici e imposibil ca o ambulanță sau un echipaj de-al pompierilor militari să ajungă la ei în caz de nevoie. „Mie mi-e și frică să trec de multe ori pe acolo pentru că mi-e teamă să nu fugă pământul la vale cu mine. N-am văzut așa ceva până acum, deși sunt femeie bătrână. Poate s-o ia pământul la vale cu mine cânt trec pe acolo și numai la asta mă gândesc. Doamne ferește să ardă vreo casă pe aici sau să se îmbolnăvească cineva că nici salvarea și nici pompierii nu au pe unde să vină. Pe unde să treacă, că a mai rămas o palmă din drum și la cum e terenul moale oricând poate să cadă mașina în vale acolo”, povestește o localnică.
O altă bătrână din sat spune că cu greu mai reușește la 95 de ani să plece de acasă pentru a duce pungile cu gunoi până în zona din sat în care are acces mașina de salubritate. „Mai am 5 ani și fac 100 și mă duc cu gunoiul când pot tocmai acolo în sat unde întoarce șoferul mașina de gunoi. N-au cum să bage mașina până aici, iar noi nu avem cum să scăpăm de gunoi decât dacă îl ducem la ei acolo. Așa ceva noi n-am avut pe aici până acum. Mă gândesc și că dacă o fi să mor cum mă duc la cimitir? Că nicio mașină nu poate intra pe aici. Am nepoți care au venit pe la mine și au trebuit să lase mașina în capul satului și să vină pe jos până aici”, spune femeia. Oamenii se gândesc și la faptul că vine primăvara în curând și nimeni din sat nu mai are acces la terenurile agricole cu utilajele cu care ar trebui să muncească pământul. „Pentru oamenii din casele alea de acolo de după ruptură e destul de greu pentru că satul e rupt în două acum. Ne afectează și pe noi, cei care stăm în partea asta de sat pentru că pe acolo mergeam spre pădure și spre câmp ca să ne lucrăm terenurile. Acum nu mai avem pe unde decât la pas, nu cu mașini sau utilaje. Dar important e că acolo la oamenii aceia nu mai ajunge nicio mașină și Doamne ferește de vreo urgență ceva că nu știu cum se va rezolva”, a menționat un sătean. Primarul Cosmin Pigui speră să obțină finanțare de la Guvern pentru a putea repara drumul. Ieri a fost în zonă cu un proiectant și așteaptă acum o estimare a costurilor necesare rezolvării acestei probleme. „Sunt persoane în vârstă, vulnerabile, care au nevoie de ajutor inclusiv pentru cumpărăturile cu care să își asigure minimul necesar de zi cu zi. În actuala conjunctură nici Ambulanța și nici Pompierii nu pot să intervină. În urmă cu patru luni a ars o casă aici și la acel moment echipajul ISU Gorj a putut să intervină, lucru care acum e imposibil dacă așa ceva s-ar întâmpla din nou. E nevoie de o investiție serioasă pentru a preveni extinderea alunecării de teren și pentru a face accesibil acest drum. Este exclus ca vreo mașină să poată circula pe aici. Ca să remediem problema depindem de fonduri. Din bugetul local nu putem asigura costurile necesare. E o investiție de infrastructură serioasă, care trebuie abordată cu atenție, în așa fel încât aceste alunecări de teren să nu mai continue”, a menționat edilul din Peștișani.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here