S(e)tarea naţiunii

321

bunila 002Conform unor cutume economice lipsurile statului trebuie acoperite de către aceia care au bogăţii ce le îngăduie să facă asemenea lucru fără nicio greutate. Traian Băsescu a făcut apel la solidaritatea săracilor, deoarece în România bogaţii nu sunt declaraţi, nu sunt impozitaţi, ci doar recunoscuţi, recunoaşterea fiind făcută într-o formă ilicită, de care se face răspunzător sistemul de guvernare.

Duminică dimineaţa pe DN 67 se puteau vedea tot felul de curiozităţi: buticuri la poarta casei, acolo unde tronau tot felul de oferte, maşini second-hand cu etichete de vânzare, care alergau către târgul deja tradiţional din Târgu-Jiu, căruţe cu haine second hand circulând în ambele direcţii, echipaje de poliţie sau de ambulanţă aflate în misiune, birturi deschise cu terasele aproape goale etc.

La o primă concluzie, toţi protagoniştii expuşi într-o zi de sărbătoare, afişau într-un fel sau altul în ciuda crizei, un pic de bunăstare. Sunt curios cum impozitează consiliile locale expoziţiile la vedere, terasele sezoniere, impozitul pe profit din vânzarea obiectelor second hand şi aş putea enumera multe alte amănunte din care ţara poate scoate bani fără să ia din dreptul la pensie cele 15 procente care înmulţite cu 6 mil. de oameni, devin volens nolens o sursă importantă de venit pentru guvernul ţării. Îmi amintesc că pe vremuri, vara, asemenea manifestări se întâlneau prin staţiuni sau pe litoral, dar sistemul financiar de atunci reuşea să adune bani din te miri ce. Acum, ţara nu mai are de unde aduna bani pentru că în registrele administraţiei bugetare a mai apărut încă un sistem de nepăsare, deservit de camarila politică a puterii. De aceea, cred că naţiunea trebuie setată, iar setarea naţiunii nu se poate face fără profesionişti, aşa cum s-a făcut de exemplu reformarea mineritului gorjean. Altădată această industrie se desfăşura în foc continuu, iar acum trece din vacanţă în vacanţă, pentru că aproape nu mai e nevoie de cărbune. Deşi era duminica, am văzut circulând în ambele sensuri cel puţin câteva maşini de lux aparţinând colosului economic gorjean. Mă întreb dacă cei care le utilizau aveau vreun interes de serviciu duminica sau le puteau utiliza, pe banii ţării, să se ducă la târg sau la plimbare. Aici trebuie să vorbim despre starea naţiunii, dominată de sloganul lui Ion Iliescu, „Mircea fă-te că lucrezi!”, vorbe pe care Ion Iliescu i le spunea lui Mircea Dinescu la lovitura noastră de stat transmisă în direct. Prefăcătorii de acest fel ne-au adus în sapă de lemn şi iarăşi îmi vine să cred că acolo sus, la conducerea ţării se adună mereu dintre aceia de care nu ştiu nici să muncească şi nici să caute surse de venit. Îmi amintesc că până acum 2-3 ani dădeam mereu bani unei doamne bătrâne care îmi inspira milă. Într-o zi, aflat în trecere în afara judeţului am văzut aceeaşi femeie la poarta unei vile impunătoare şi evident l-am oprit pe tovarăşul meu de călătorie ca s-o cinstesc ca de obicei. Acesta care cunoştea situaţia, m-a întrebat ce fac, nu ştiu că femeia în cauză era proprietara casei în faţa căreia stătea_ atunci am înţeles că multă lume ascunde ceea ce face şi că în ţara asta cel puţin un lucru merită studiat: inteligenţa pecuniară a unor cetăţeni. De aceea, dacă Traian Băsescu vrea să repună ţara pe o direcţie bună, trebuie să ceară organelor de control abilitate de stat să-şi facă datoria, nu să facă ciubucuri, altfel vom avea mereu tăieri de pensii şi de salarii de la cine nu trebuie.

Constantin Bunilă

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here