Sesiunea de toamnă a Bacalaureatului, în plină desfăşurare

565

Cea de-a doua sesiunea a Bacalaureatului este în plină desfăşurare, sute de absolvenţi de liceu susţinând săptămâna aceasta probele orale din cadrul examenului. Până în acest moment, examenul a decurs fără incidente. Săptămâna viitoare, candidaţii vor susţine probele scrise, urmând ca primele rezultate să fie afişate în prima zi a lunii septembrie.

Absolvenţii de liceu care nu au participat la prima sesiune a Bacalaureatului sau nu au reuşit să promoveze examenul au susţinut zilele trecute două dintre probele orale din cadrul examenului, respectiv proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română şi cea de evaluare a competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Potrivit calendarului stabilit de Ministerului Educaţiei Naţionale, astăzi şi mâine aceştia vor susţine şi proba de evaluare a competenţelor digitale. În total, la cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat s-au înscris aproape 1.600 de candidaţi, însă nu toţi au susţinut şi probele orale. „Săptămâna aceasta organizăm probele orale ale examenului naţional de Bacalaureat, sesiunea august-septembrie. Sunt înscrişi 1.578 de candidaţi. La probele orale avem înscrişi între 244 de candidaţi, la evaluarea competenţelor de comunicare în limba română, şi 325 de candidaţi la evaluarea competenţelor digitale. Până în momentul de faţă, examenul decurge conform metodologiei, nefiind înregistrate evenimente nedorite”, a precizat inspectorul şcolar general Ion Işfan.

Săptămâna viitoare încep probele scrise
Probele scrise încep luni, 25 august, cu examenul la limba şi literatura română E)a, urmat pe 26 august de examenul la Limba şi literatura maternă E)b. Proba obligatorie a profilului E)c va avea loc pe 27 august, iar cea la alegere a profilului şi specializării E)d, pe 29 august. Pentru susţinerea probelor scrise, la nivelul judeţului Gorj au fost stabilite cinci centre de examen: Şcoala Gimnazială “Constantin Brâncuşi”, Colegiul Economic “Virgil Madgearu”, Colegiul Tehnic “Henri Coandă”, Colegiul Tehnic “Ion Mincu” şi Colegiul Tehnic Nr. 2. Lucrările candidaţilor vor fi corectate în două centre de evaluare: Şcoala Gimnazială “Ecaterina Teodoroiu” şi Şcoala Gimnazială “Voievod Litovoi”. Afişarea rezultatelor se va face pe data de 1 septembrie, până la ora 12.00, urmând ca, în aceeaşi zi, să fie depuse contestaţiile, în intervalul orar 12.00 – 16.00. Soluţionarea contestaţiilor se va realiza între 2 şi 3 septembrie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe 4 septembrie. La nivel naţional peste 63.000 de absolvenţi s-au înscris la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat, 42.121 din promoţia 2013-2014  şi  21.202 din promoţiile anterioare.
Examenul de Bacalaureat poate fi susţinut de elevii care au absolvit liceul, indiferent de forma de învăţământ. Candidaţii pot fi atât din seria curentă, cât şi din seriile anterioare.
Candidaţii care au participat, dar nu au promovat examenul în sesiunile de bacalaureat organizate începând din 2003, pot solicita recunoaşterea probelor promovate anterior. Examenul de bacalaureat poate fi susţinut fără taxă de cel mult două ori. Candidaţii din promoţiile anterioare, care au susţinut de cel puţin două ori bacalaureatul şi care se prezintă la toate probele examenului, au plătit 230 de lei. În celelalte cazuri, suma plătită a fost stabilită diferenţiat, în funcţie de numărul probelor pe care le va susţine candidatul.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here