Serviciul Agricol-Cadastru din cadrul Primăriei Târgu-Jiu a făcut bilanţul

265
terenuri agricole forestiereÎn anul 2009, activitatea Serviciului Agricol-Cadastru din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu s-a desfăşurat în principal pe retrocedarea terenurilor care intră sub Legea 247/2005, respectiv suprafeţele care au aparţinut de domeniul public al statului şi date în administrarea Staţiunii de Dezvoltare şi Cercetare Horticolă Târgu-Jiu. Suprafeţele de teren care au fost retrocedate foştilor proprietari în baza legii mai sus menţionate se află amplasate în următoarele puncte: ferma nr.1 Bârseşti (67,8476 ha), ferma nr.2 Dealul Târgului (133,2851 ha), ferma Poloaga (142,0091 ha) şi ferma Preajba, Drăgoieni, Panduraşul (456,4114 ha).

Documentaţiile pentru eliberarea titlurilor de proprietate au fost în număr de 2.300, fiind întocmite pe fiecare autor cu moştenitori legali, iar apoi transmise Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Gorj pentru scrierea documentelor de proprietate.
La nivelul Comisiei Locale, situaţia retrocedării terenului forestier s-a încheiat, în prezent soluţionându-se doar eventualele hotărâri judecătoreşti. În total, s-au retrocedat către foştii proprietari 800 ha pădure, acestea fiind amplasate în localităţile componente ale municipiului.
Acordarea de terenuri pe schimb şi despăgubiri
La nivelul municipiului, mai multe suprafeţe de teren au fost pierdute de proprietari prin construirea unor alte clădiri, terenuri pentru care s-au depus cereri pentru retrocedare, iar conform legilor funciare, această categorie beneficiază de acordarea unor despăgubiri băneşti sau de teren în schimb. Serviciul Agricol-Cadastru a întocmit astfel 245 de dosare pentru acordarea de teren pe un alt amplasament situat în Preajba, dreptul de proprietate fiind validat în Comisia Judeţeană Gorj, întocmindu-se şi titlurile de proprietate pentru suprafaţa de 80 ha.
Cetăţenii care au solicitat acordarea de despăgubiri, în număr de 35, li s-au întocmit dosare pentru despăgubiri, care au fost aprobate în Comisia Judeţeană Gorj, cu propunerea de despăgubiri. Atât acordarea de teren pe schimb, cât şi de despăgubiri băneşti, se desfăşoară în condiţiile prevăzute de lege, înaintându-se în prealabil o ofertă solicitantului, care are obligaţia să o accepte sau s-o refuze, în ultimul caz acordându-se despăgubiri băneşti.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here