Servicii stomatologice, decontate de stat

991

Conform legislației în vigoare, copiii şi beneficiarii legilor speciale, veteranii sau revoluţionarii au parte de gratuitate la tratamentele stomatologice. Celelalte categorii de asiguraţi vor suporta 40 la sută din valoarea unor tratamente medicale. Nu mai puţin de 41 de stomatologi se află în relaţie contractuală cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj. Lista completă cu medicii care au încheiat contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate Gorj poate fi consultată pe site-ul instituţiei, unde, de asemenea, se poate verifica şi bugetul disponibil pentru fiecare stomatolog.

La nivelul județului nostru, 41 de stomatologi gorjeni au intrat în relaţie contractuală cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Începând cu luna aprilie a intrat în vigoare noul contract-cadru. Astfel, pachetele medicale la stat pentru perioada 2018-2019 au fost deja aprobate și oficializate, fiind detaliate în Ordinul Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nr. 397/836/2018 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a pachetelor de servicii medicale pentru 2018-2019.
Pentru cei asigurați, pachetul de servicii medicale de bază, care cuprinde, la medicina dentară, ceva mai multe servicii decât pentru cei neasigurați. În ordin se regăsesc lista cu serviciile dentare și tarifele acestora, pentru care există trei posibilități de decontare de către casă: decontarea pentru copii, respectiv acoperirea integrală a tarifelor (adică nu se mai plătește nimic), decontarea pentru adulți (peste 18 ani), respectiv acoperirea integrală a tarifelor, fie de reduceri de 60%; un al treilea tip de decontare, pentru beneficiarii unor legi speciale, unde acoperirea este, de asemenea, integrală. Conform legislației, adulții vor putea merge la consultație gratuită o dată pe an, iar copiii, chiar de două ori. Concret, pentru decontarea integrală sau de 60% din tarif sunt prevăzute următoarele acte terapeutice: tratamentul cariei simple, obturaţia dintelui după tratamentul afecţiunilor pulpare sau al gangrenei, pansamentele calmante, extracția dinților cu anestezie, diverse proteze, aparate și dispozitive utilizate în tratamentul malformațiilor congenitale, reparații și reconstrucții. Pachetul de servicii medicale pentru cei neasigurați în sistemul public de sănătate e ceva mai subțire, dar sunt prevăzute câteva servicii dentare la stat foarte importante, cu gratuitate. Mai exact este vorba despre: pansamente calmante sau drenaj endodontic, tratamentul afecțiunilor parodonțiului cu anestezie, chiuretaj alveolar şi tratamentul hemoragiei, reducerea luxaţiei articulaţiei temporo-mandibulare, reparația și rebazarea protezelor și reparațiile aparatelor ortodontice. Aceste persoane vor suporta integral costurile pentru investigaţiile paraclinice recomandate-radiografii dentare şi tratamentul prescris. Este important de ştiut că, pentru ca asiguraţii din judeţul nostru să poată beneficia de facilităţile prevăzute de lege, medicul dentist care oferă aceste servicii stomatologice trebuie să se afle în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Gorj şi să mai aibă fonduri disponibile în momentul prezentării asiguraţilor la cabinet, sume care sunt alocate în funcţie de gradul profesional al medicului dentist şi de mediul urban/rural unde îşi are sediul cabinetul.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here