Servicii medicale decontate nelegal. Medicamente pentru… morți!

1987

Curtea de Conturi a descoperit o serie de nereguli la casele de sănătate din țară, între care și Gorj. Raportul vorbește inclusiv despre rețete prescrise pe numele unor persoane decedate. Daniel Șurlea, directorul CJAS Gorj, spune că o parte a prejudiciilor estimate de inspectorii Curții de Conturi nu s-au confirmat ulterior la controalele instituției.

Casa Județeană de Sănătate (CJAS) Gorj a decontat nelegal, în 2018, medicamente compensate unor persoane care nu se încadrau în categoria celor cu handicap, a beneficiarilor de indemnizaţii de şomaj sau ajutor social.
Daniel Șurlea, președintele CJAS Gorj, spune că nu toate prejudiciile estimate de Curtea de Conturi s-au confirmat la controalele ulterioare ale instituției. „Ei când fac raportul, fac niște suprapuneri de baze de date și lasă măsurile spre verificare și implementare. Urmare a verificărilor, se constată, de cele mai multe ori, că de exemplu sunt erori, cum ar fi de CNP-uri. Vă dau un exemplu. Greșește medicul o cifră în CNP, dar numele e cu totul altul. Iar în urma verificărilor, se constată această situație, pentru că, știți, nu prea permite nici sistemul să decontezi aceste rețete”, a spus directorul Șurlea.

Erori și neatenție
În cazul decontărilor de prescripții medicale cu compensare de 100% pentru persoanele cu handicap, Curtea de Conturi a estimat un prejudiciu de 4.309 lei, dar suma confirmată de către CJAS Gorj, în urma verificărilor, este de 1.639 de lei. „S-a constatat că medicii fie au bifat greșit când au ales categoria sau nu au fost atenți și pacienții le-au dus un certificat de handicap cu valabilitate de un an. La indemnizații de șomaj, avem 499,29 lei, sumă confirmată și recuperată în totalitate, iar la ajutor social avem 783,86 lei, la fel, sumă confirmată și recuperată. În fapt, toate sumele constatate au fost recuperate”, a spus directorul Șurlea.

„Au raportat greșit, le-am luat din bani”
În plus, inspectorii Curții de Conturi au mai descoperit că CJAS-urile din Ilfov, Vaslui, Bucureşti şi Gorj au prescris medicamente pe numele unor persoane decedate, în sumă totală de 598.000 de lei. „Realitatea este alta. În cazul persoanelor decedate, suma estimată este de 18.798 lei, iar cea confirmată de noi este de 18.366 de lei. Este vorba de niște cazuri de spitalizare continuă, cred că erau trei spitale în situația asta. Pacienți care au decedat în spital și au fost ținuți încă 24 sau 48 de ore, fiind și cazuri care au necesitat autopsia, iar ei au trecut ca data externării, chiar dacă este decedat, data când efectiv au fost ridicați din spital, ceea ce nu era normal. Data externării trebuia să o declare ca fiind data decesului, nu peste încă 24 sau 48 de ore. Aici sunt patru sau cinci cazuri de toate. Oricum, nu-i ajuta cu nimic, banii se plătesc pe caz rezolvat, în acest caz decedat, nu pe numărul de zile. Au raportat greșit, le-am luat din bani”, a menționat directorul Daniel Șurlea, completând: „Mai avem și medicamente acordate unor persoane decedate. Aici avem imputați 578 de lei, o sumă infimă, iar cea confirmată de noi este 428 de lei, care e și recuperată”.

Mii de lei, imputați medicilor de familie
În plus, casele de sănătate din Gorj, Alba, Covasna, Ilfov, Olt, Bucureşti, Teleorman, Timiş, Vaslui şi Suceava au decontat medicamente compensate cu 90% pentru persoane care nu se încadrau la categoria „pensionari cu venituri mai mari de 1.000 lei/lună”, în sumă totală de 266.000 lei. La Gorj, este vorba de o sumă confirmată și recuperată de 1.564 lei.
Tot CAS-urile din Covasna, Gorj și Vaslui au acordat medicamente compensate 100% pentru categoria de asiguraţi „veterani” sau pentru beneficiari ai unor legi speciale, în sumă de 47.000 de lei, în condiţiile în care persoanele respective nu deţineau această calitate.
„Aici avem 7.600 de lei estimați, iar confirmați și recuperați 7.258 de lei. În acest caz, au dreptul la compensare 100%, veteranii de război și văduvele de război. Cei mai mulți medici de familie au făcut confuzia cu văduvă de veteran de război și au dat și soțiilor veteranilor care au decedat ulterior, după război. Unii au contestat, ne-au prezentat legitimațiile, dar legea este clară. Văduva de război este soția supraviețuitoare a celui decedat pe front. Au înțeles, și-au dat seama că au greșit și am recuperat banii”, a conchis Daniel Șurlea, președintele CJAS Gorj.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here