Serile duhovniceşti – «Filocalia» la Târgu-Jiu

542

Sub patronajul Mitropoliei Olteniei, Asociaţia Studenţilor Creştin – Ortodocşi Români (ASCOR), filiala “Sfântul Irodion de la Lainici” organizează la Cercul Militar din Municipiul Târgu Jiu, în perioada 1-4 decembrie, în aceste zile de post şi de rugăciune premergătoare marelui praznic al Naşterii Domnului, cea de-a XXIV-a ediţie a manifestării religioase “Serile duhovniceşti – «Filocalia»”.

“Să realizăm aceste meditații duhovnicești, aceste meditații spirituale”
În prima zi a manifestării de luni, 1 Decembrie, spre marea bucurie a credincioșilor din Orașul lui Brâncuși, așa cum a evidențiat diaconul Ionuț Răzvan Merei, președintele ASCOR Tg. Jiu, a fost invitat să rostească un cuvânt de aleasă învăţătură Înaltpreasfinţitul Părinte dr. IRINEU, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care s-a adresat celor prezenți printr-o serie de reflecții pilduitoare, spunând că are fericitul prilej de a se întâlni cu mulți oameni în această zi de mare sărbătoare a tuturor românilor, pentru a ne întări în credința noastră dreptmăritoare, mai ales că: Fotografie0087“Avem această ocazie fericită ca în posturile Crăciunului și al Paștelui să realizăm aceste meditații duhovnicești, aceste meditații spirituale care să reîmprospăteze în memoria noastră sensul și semnificația vieții creștine. Exemple, noi cunoaștem multe despre felul cum trebuie să trăiască un credincios autentic în societatea de astăzi. Știm felul adevărat de viață și cunoaștem din propria noastră existență, ce este bine și ce este rău! Am putea spune că încă din fragedă copilărie, am primit cu toții învățăturile necesare pentru buna creștere și pentru lucrurile pe care le avem de îndeplinit în viața noastră. De fapt, dacă privim în interiorul nostru, găsim chiar contracțiunea existenței noastre, și în constituția noastră psiho-somatică avem aceste premise și aceste îndemnuri, aceste aptitudini pe care noi trebuie să le ducem la bun sfârșit în viața noastră”!

«Ființa omenească se manifestă în comuniune cu Dumnezeu»
În detalierea aspectelor care privesc ființa omenească și întruchiparea ei ca o împlinire a darurilor Lui Dumnezeu, Întâistătătorul sfintelor lăcașe de cult din Oltenia a ilustrat ipostazele prin care ființa omenească se manifestă în comuniune cu Dumnezeu, deoarece, atunci când se reflectă în firea noastră, Bunul Dumnezeu, Cel Care locuiește în noi și Care Se actualizează permanent în viața noastră, o face din dragostea Sa, fiindcă Duhul Lui Dumnezeu locuiește în noi!
Mitropolitul nostru a accentuat faptul că este o mare îngrijorare în privința modalităților de rezolvare a problemelor din viața credincioșilor de astăzi, apăsați de grijile materiale ale vieții cotidiene, dar în tot ceea ce facem și prin tot ceea ce suntem noi, există o Rațiune divină, iar postul constituie momentul în care avem și mai mult de luptat cu problemele vieții și chiar cu influențele ispitelor de tot felul!

“«Filocalia» este o literatură trăită, care necesită multă reflecție”
În concluzia expunerii sale pline de conținut, Stăpânul nostru Mitropolit a ținut să arate că: “«Filocalia» ne învață Fotografie0088multe lucruri, dacă o citim! Astăzi, din păcate, deși vorbim despre ea, se citește foarte puțin filocalia! Omul recurge la o literatură mai simplă, la o literatură mai mult povestită, dar filocalia este o literatură trăită, care necesită multă reflecție, multă înțelegere și multă practică. Am constatat acest lucru, nu numai în rândul tinerilor, în rândul credincioșilor, ci și în rândul celor din mănăstiri! Sunt destule cărți care au apărut, reflecții ale unor părinți, și aceștia au pus stăpânire pe comportamentul și pe practica celor de astăzi.
Mai demult, filocalia era foarte citită! Acum se vorbește mult despre filocalie, dar se citește foarte puțin! Cred că ar trebui, de fiecare dată la întâlnirile acestea, dacă avem posibilitatea, să citim câte un capitol din «filocalie»! E foarte important s-o avem pe masă, și când noi deschidem o asemenea discuție, să cităm din ea, ca să vedem care este rostul filocaliei! Așadar, «Serile filocalice», faceți-le să fie cu filocalie”, a încheiat cuvântul său duhovnicesc, Mitropolitul Olteniei!
În încheierea manifestării s-a dat răspuns întrebărilor venite din rândul publicului prezent în sală și s-a anunțat că joi, 4 decembrie, va conferenția PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, cu tema «Cuvânt duhovnicesc»!
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here