Cazul bătrânei din comuna Scoarţa, care a fost aruncată din Spitalul Sadu, la propriu, şi lăsată să zacă ore întregi la poarta casei familiei care o găzduia a mişcat întreaga comunitate. Administraţia publică locală din Scoarţa, în frunte cu viceprimarul Ion Stamatoiu, a făcut demersurile necesare pentru a o interna într-un cămin de bătrâni. Dumitru Cotrună, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj a răspuns solicitării autorităţilor şi a dispus urgentarea procedurii de internare a femeii, acesta preconizând că în câteva zile ea va ajunge la Căminul de la Suseni sau la cel de la Dobriţa.
Povestea femeii de 74 de ani care a ajuns să fie aruncată ca un animal, dintr-un spital de stat, respectiv Spitalul Orăşenesc Bumbeşti-Jiu a fost relatată în numărul din 1 iulie al cotidianului nostru. Între timp, femeia a fost internată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, secţia Medicală, unde este îngrijită de doctoriţa Dobran, după cum confirmă managerul SJU, Tiberiu Tătaru.
Reprezentanţii administraţiei publice locale nu au stat cu mâinile în sân, ci s-au zbătut pentru a-i întocmi bătrânei un dosar în vederea obţinerii unui certificat de handicap. Septuagenara este paralizată şi are o pensie de 400 de lei, fapt pentru care are nevoie de un astfel de certificat pentru a putea fi internată într-un cămin de bătrâni. „Dosarul a fost depus la Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap în după-amiaza zilei de 1 iulie, în jurul orei 15:30. Noi am vorbit în dimineaţa aceleiaşi zile cu directorul DGASPC Gorj, domnul Cotrună, care ne-a asigurat de întregul său sprijin”, a confirmat Ion Stamatoiu, viceprimarul comunei Scoarţa.
Cotrună: „Am cerut urgentarea procedurilor”
Sensibilizat de acest caz a fost şi directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, care a răspuns prompt solicitării venite din partea autorităţilor din Scoarţa. „Bătrâna, neavând susţinători legali şi având o pensie foarte mică, o vom interna într-un centru de îngrijiri, de la Suseni sau Dobriţa, dar nu înainte de a trece pe la Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, pentru a-i obţine un certificate de handicap, condiţie necesară pentru a putea fi primită într-un centru. Am vorbit la Comisie pentru a urgenta procedura, având în vedere că este un caz social. În câteva zile va fi internată într-un centru, la Suseni sau la Dobriţa”, a declarat Dumitru Cotrună, directorul DGASPC Gorj.
Reacţia autorităţilor din comuna Scoarţa şi modul în care s-au mobilizat atât acestea, cât şi conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj şi cea a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu merită apreciere, în timp ce angajaţii Spitalului Sadu, care au considerat că este normal să abandoneze într-un şanţ o bătrână imobilizată, ar trebui arătaţi cu degetul.
Minodora Sucea