Sentinţă pentru rapperul “Mecanicu” şi cei 15 colegi de dosar

416

Toţi cei 16 tineri acuzați de trafic de droguri, printre care se află și rapperul ”Mecanicu”, din Rovinari, au aflat, vineri, prima sentinţă, la Tribunalul Gorj. Aceştia au fost trimiși în judecată, în luna mai, pentru constituirea unui grup infracţional organizat. Prima instanţă a dispus condamnarea fără acord de recunoaştere în acest dosar, după ce 15 dintre inculpaţi au solicitat judecarea cauzei potrivit procedurii simplificate.
Primul inculpat, Paul Daniel, a primit un an, şase luni şi 20 de zile de închisoare cu suspendare, pe un termen de supraveghere de doi ani. Acesta este obligat „să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală”. “Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei municipiului Craiova sau D.G.A.S.P.C. Dolj, pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare”, au decis judecătorii. Tânărul din Dolj va rămâne sub control judiciar până la stabilirea verdictului. Singura femeie din acest dosar, Mihaela Andreea, a primit un an, şase luni şi 20 zile de închisoare, tot cu suspendare, fiind obligată şi ea să muncească în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei municipiului Craiova sau D.G.A.S.P.C. Dolj, pe o perioadă de 80 de zile. Al treilea tânăr, Bogdan-Ovidiu, recidivist, a fost condamnat la trei ani, 8 luni şi 20 zile în regim de detenţie. Judecătorii au menţinut măsura arestului preventiv luată în cazul său. Al patrulea inculpat, Cristel Alin, a primit un an, nouă luni şi 10 zile de închisoare, cu suspendare. „Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei municipiului Craiova sau D.G.A.S.P.C. Dolj, pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare”, au decis magistraţii. Minorul Florin a primit măsura educativă „neprivativă de libertate a asistării zilnice”, pe o perioadă de şase luni. „Impune inculpatului să se prezinte la serviciul de probaţiune la datele fixate de acesta şi să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală”, l-au anunţat judecătorii. De condamnare nu a scăpat nici rapperul „Mecanicu”. „Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de doi ani de închisoare, la care se adaugă sporul de 1/3 din pedepsele de 1 an şi 4 luni respectiv 8 luni închisoare, respectiv 24 luni închisoare (8 luni), urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 8 luni închisoare. (…)Suspendă executarea pedepsei sub supraveghere şi stabileşte termen de supraveghere de patru ani. Impune condamnatului să execute următoarea obligaţie: să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Rovinari sau Colegiului “Gheorghe Tătărescu” Rovinari, pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare. Menţine măsura controlului judiciar luată faţă de inculpat prin încheierea din data de 12.07.2017 a Tribunalului Gorj şi rămasă definitivă prin necontestare”, a stabilit instanţa. Rapperul zis ”Mecanicu” lăsa să se înțeleagă și pe rețelele de socializare că ar fi consumator de droguri. Un prieten i-a recomandat pe Facebook ”un medicament pe cale orală”, iar acesta i-a răspuns: ”Eu sunt cu injectabilul, lasă-l pe el pe calea orală”.
Ceilalţi colegi de dosar ai acestuia au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare. Instanţa a mai dispus distrugerea unor cantităţi importante de droguri. Sentinţa nu este definitivă. Suspecții cu vârste cuprinse între 17 și 35 de ani, printre care se află și o adolescentă, concubina unuia dintre lideri, au ajuns în fața anchetatorilor în urma celor 28 de percheziții efectuate la începutul lunii februarie în trei județe, fiind vizate două grupuri specializate în trafic de droguri de risc și substanțe etnobotanice.
”În cauză există suspiciunea rezonabilă că, pe parcursul anului 2016, membrii celor două grupuri infracţionale au comercializat în Craiova, Petroșani, Târgu-Jiu și Rovinari, droguri de risc şi substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive”, se precizează într-un comunicat de presă al DIICOT. ”Grupările erau structurate. Unii erau în Dolj și de acolo provenea și o parte din marfa pe care o distribuiau în Gorj, la Rovinari, Târgu-Jiu, mai puțin în școli. Am audiat martori care erau clienți ai lor, în majoritatea lor au rămas martori, erau consumatori. În special majori erau. Printre persoanele trimise în judecată se află și un minor. Au tendința de a recunoaște faptele”, a declarat în timpul cercetărilor, Vasile Udroiu, fostul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Gorj.
Surse judiciare au precizat pentru Gorjeanul că în dosar au fost vizate două grupări infracționale organizate pe trafic ilicit de droguri de risc, din categoria canabis și efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, prevăzute de articolul 16, din Legea 194/2011, cu etnobotanice: ”Cele două grupări interferau la diferite momente și făceau schimb de droguri și de astfel de substanțe, pe care le vindeau pe raza județelor Dolj, Gorj și Hunedoara, cu precădere în Gorj, la Rovinari, Târgu-Jiu și în localitățile învecinate. Patru din cei reținuți sunt din Dolj și șapte din Gorj, iar ceilalți din Hunedoara. Gruparea era orientată pe aprovizionare de la Dolj, unde sunt patru reținuți, printre care se află și un minor de 17 ani. Aveau un cerc de consumatori, tocmai pentru a se asigura că nu sunt prinși, aveau un cerc, în toată filiera, un cerc consacrat de consumatori, persoane care, la rândul lor, le luau pentru a le consuma sau dădeau și mai departe. Minorul de 17 ani era folosit de liderii grupării de la Dolj pe segmentul vânzare, îl dotaseră cu telefon mobil, îl aprovizionau cu pliculețe. Consumatorii nu sunt elevi, prea puțini. Sunt studenți, tineri, minori prea puțini, dar cercul consumatorilor nu s-a definitivat. Nu sunt cumpărători de bani gata. Prețul unui pliculeț de droguri varia, mai și negociau, depinde și ce cantitate ridicau. Pornea de la 10-15 lei, dar era chiar până la 150 de lei, în funcție de cantitate. Consumatorii au fost audiați în calitate de martori”.
Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here