Sentință definitivă în dosarul Sintalex

1312

Curtea de Apel Craiova a pronunțat verdictul final în dosarul în care femeia de afaceri Carmen Alioani a fost trimisă în judecată pentru o evaziune fiscală pe care ar fi comis-o împreună cu spaniolul Eduard Martin, dar și cu firma sa, Sintalex Impex SRL Târgu-Jiu, pedepsele fiind diferite de cele stabilite de instanța de fond, Tribunalul Gorj, în luna mai. Astfel, Alioani a primit acum un termen de încercare de 4 ani în loc de cei 2 pe care îi stabilise instanța la Târgu-Jiu pentru cei doi ani cu suspendare deciși de judecători. Doi ani cu suspendare primise și spaniolul, iar firma a primit o amendă de 10.000 de lei, cu obligația de a afișa acest lucru la sediul său. Magistrații din Bănie au modificat și aceste pedepse, Martin având o perioadă de 3 ani și 6 luni drept termen de încercare.
„În cazul inculpatei Alioani Carmen stabileşte termen de încercare pentru suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 4 ani conform art.82 VCp. 2. În cazul inculpatei persoană juridică SC SINTALEX IMPEX SRL Târgu Jiu stabileşte ca pedeapsa complementară a afişării hotărârii de condamnare să se execute prin afişarea unui extras, la sediul social al societăţii, pe o perioadă de 2 luni începând cu rămânerea definitivă a prezentei decizii”, a decis instanța. Cei doi inculpați au fost obligați să suporte și diverse cheltuieli de judecată către statul român, instanța de la Craiova menținând restul dispozițiilor sentinței date la Târgu-Jiu, printre care și cele privitoare la plata în solidar a unor despăgubiri civile de peste 232.000 de lei , o parte din sumă, peste 132.000 de lei, fiind achitată pe parcursul cercetărilor.
Dosarul a vizat modul în care femeia de afaceri a încercat să procure de la spaniol câteva utilaje necesare la lucrările pe care firma sa le efectua pe tronsonul Rovinari – Filiași al DN 66. Anchetatorii au descoperit că Alioani i-a cerut lui Martin să îi treacă în acte mai multe utilaje decât cele cumpărate în realitate în vederea diminuării bazei impozabile. Carmen Alioani a susținut permanent că a plătit corect întreaga tranzacție și că totul a fost legal, lucru pe care nu a reușit să îl susțină și în fața judecătorilor astfel încât aceștia să o creadă și să o scape de acuzațiile ce i-au fost aduse. Ea a fost acuzată de comiterea infracțiunii de evaziune fiscală, dar și pe cea de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, pe parcursul cercetărilor penale o parte din averea femeii de afaceri fiind pusă sub sechestru în vederea recuperării de către stat a prejudiciului de 120.000 de lei.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here