Guvernul Cîțu a discutat în primă lectură, la ultima ședință de Guvern, un proiect de act normativ privind abrogarea Legii 173/2020 care interzice vânzarea de acțiuni pe care statul le deține la companii și societăți naționale, pe o perioadă de doi ani. Această lege a fost inițiată de PSD.
Senatorul PSD de Gorj, Cristinel Rujan, critică această inițiativă a Guvernului. „În plină criză sanitară, economică și educațională, cu o țară aflată în plină iarnă fără un buget votat în Parlament – cu alte cuvinte, cu lucruri mai importante și mai urgente de rezolvat – Guvernul așa-zisei Drepte Unite se apucă și modifică o lege promovată de PSD (Legea 173/2020) care interzice vânzarea activelor pe care statul le deține în companiile naționale, pentru o perioadă de doi ani. Dacă alte țări europene (Germania, Franța, Italia, Polonia, Cehia sau Ungaria) își protejează companiile strategice, Guvernul Cîțu atentează la siguranța economică a României, pregătind vânzarea pe nimic a tot ce mai deține România, ca participații ale statului, la companii aeroportuare, petroliere, de energie, feroviare, de poștă și curierat, din telecomunicații, precum și pe cele de la bănci sau din institutele de cercetare (printre care se pot enumera Hidroelectrica, CEC Bank, Transelectrica, Nuclearelectrica sau Romgaz). Astfel, devine foarte clar că protejarea intereselor naționale în activitatea economică nu se află printre prioritățile guvernării de dreapta”, a anunțat senatorul PSD.
Guvernul Orban adoptase ordonanța de modificare a legii astfel încât interdicția să vizeze doar acțiunile, nu și alte tipuri de active. Parlamentul a respins însă amendarea legii.
Proiectul de respingere a fost atacat ulterior de Guvernul Orban la Curtea Constituțională, care, la finele lunii decembrie, a respins contestația Executivului și a decis că legea de respingere respectă normele constituționale.
După decizia CCR, șeful statului a retrimis proiectul de respingere a ordonanței Guvernului pentru a fi reexaminat de noul Parlament. Șeful statului atrage atenția că adoptarea ordonanței de urgență de Guvernul Orban a fost motivată și de necesitatea contracarării consecințelor generate de legea PSD asupra planurilor de restructurare elaborate de operatori care au în derulare ajutoare de stat, precum Complexul Energetic Oltenia sau Compania Națională de Transporturi Aeriene Române TAROM S.A.
I.I.
Propuneri? Măsuri? Sau doar comentăm, așa, ca ziariștii, uitând de ce ați fost trimiși în parlament???
Asta pentru că PSD (în toate variantele sale: FSN, FDSN, PDSR), de 30 de ani, nu reușește ca să pună în Constituție un lucru elementar, fundamental: ADMINISTRATORUL NU POATE VINDE AVEREA STĂPÂNULUI! Cu alte cuvinte, nițel mai complicat, STATUL (cea mai tâmpită denumire, producătoare de confuzii majore – ceea ce denotă că e folosită INTENȚIONAT ca atare! –, pentru ADMINISTRAȚIA DE STAT) poate să vândă AVEREA POPORULUI, adică exact ce NU ÎI APARȚINE!!!
Pentru cei care mai știu și nițică teorie pentru administrație, e simplu:
– Statul nu este totuna cu poporul român.
– Statul este o instituție suprastructurală, instrumentul principal de organizare politică și administrativă prin intermediul căruia se exercită funcționalitatea sistemului social și sunt reglementate relațiile dintre oameni.
– În situația în care cuvântul STAT se referă la definiția dată de punctul anterior, acesta va fi înlocuit obligatoriu cu expresia „administrația publică de stat”, astfel încât, prin folosirea aceluiași cuvânt, să nu apară confuzia între stat popor și administrație, între proprietar și administrator și pentru împiedicarea substituirii proprietarului de către administrator.
– Termenul de „stat” în sens administrativ poate defini și teritoriul și populația asupra cărora își exercită influența administrația de stat.
Așadar:
Proprietatea publică aparține POPORULUI român.
Vânzarea proprietății publice TREBUIE făcută numai prin REEFERENDUM, ca să avem răspunsul PROPRIETARULUI.
Proprietatea publică de stat se poate vinde numai prin referendum NAȚIONAL.
Proprietatea publică a unităților administrativ-teritoriale se poate vinde numai prin referendum LOCAL.
trebuie prevăzut și că nerespectarea acestor norme se pedepsește cu închisoarea între 20 de ani și pe viață. Pare mult? Înseamnă că se dorește ÎNCĂLCAREA legii! dacă NU vrei să încalci legea, înseamnă că nu o să fii NICIODATĂ pedepsit, deci nu are importanță cât de mare e pedeapsa…