Senatorul Ion Ruşeţ, de partea minerilor, dar fără grevă

314

ion-rusetTeoretic, pe 10 ianuarie începe lucrul în minerit, după o vacanţă bine-meritată se Sărbători. Tot în această perioadă s-au purtat numeroase diligenţe pentru reorganizarea şi restructurarea (a câta oară?!) a mineritului motrean.

Directorii motreni pregătiţi de lucru

Directorii de la Carierele Lupoaia şi Roşiuţa, inginerii Sorin Iovan şi Nicu Gheorghescu, au dat asigurări că se poate începe lucrul fără nicio problemă, utilajele fiind pregătite şi oamenii dornici de muncă şi de câştiguri. Facem precizarea că directorul Iovan ne-a răspuns duminică, afirmând: „noi suntem pregătiţi să începem lucrul, despre grevă ar trebui să ştie sindicatele. În consecinţă, luni dimineaţa sper să nu avem surprize şi să începem munca”. Nicu Gheorghescu n-a răspuns, însă vineri, 7 ianuarie, era pregătit, verificând el însuşi utilajele.

Ce ştiu parlamentarii?

Am încercat să luăm legătura cu parlamentarii mineritului. Ca de obicei şi foarte amabil, ne-a răspuns senatorul Ruşeţ, cel care şi-a petrecut Revelionul la Motru cu familia şi onomastica la Mătăsari şi Turceni, cu colegii din sindicate. Ruşeţ ne-a declarat: „sunt de partea minerilor şi doresc să nu se facă disponibilizări haotice şi nici greve. Ştiu că va sosi în zonă ministrul Ariton şi ştiu că sindicatele au anunţat o grevă, însă nu acestea sunt soluţiile. Personal, nu doresc o disponibilizare haotică a minerilor şi nici o stare de disensiune între mineri şi autorităţi. Soluţia care este cea mai convenabilă pentru judeţul Gorj este înfiinţarea companiei Electra şi stabilirea unui plan de economie energetică pe durată medie, până în anii 2015-2020, pentru că de energie va fi nevoie tot timpul, iar energia pe cărbune este o marfă competitivă”.

Senatorul Ion Ruşeţ are dreptate în măsura în care judeţul Gorj este un judeţ monoindustrial, a cărui dezvoltare este condiţionată de extracţia de lignit energetic. Disponibilizările şi crearea miliardarilor de lignit nu sunt cele mai bune soluţii, deoarece nu există investiţii de abordat la modul imediat de către cei care ar încasa primele de disponibilizare la concediere.

Constantin Bunilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here