Senatorul Costoiu, la prima sesiune parlamentară

422

Preşedintele Senatului a convocat Biroul Permanent luni, la ora 14,00. Grupurile parlamentare se vor întruni la ora 15,00. Senatul, convocat în a doua sesiune ordinară a anului 2014, se va întruni în plen la ora 16,00. La acesta va participa, pentru prima dată, cu drepturi depline şi senatorul de Gorj, Mihnea Costoiu.

În prima şedinţă de plen, pe ordinea de zi se vor afla trei proiecte de lege privind amnistia fiscală, care nu au fost adoptate în sesiunea extraordinară din 25 august din lipsă de cvorum. La Senat, în prima zi a lunii septembrie, ar putea avea loc schimbări în ceea ce priveşte structura grupurilor parlamentare.

PLR îşi face grup cu PC
Astfel, noua formaţiune politică PLR a preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, se află în discuţii cu PC în privinţa unui grup parlamentar comun.
De asemenea, noua sesiune aduce un nou senator, Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, acesta depunând pe 25 august jurământul, după ce a fost ales în Circumscripţia electorală nr. 20 Gorj, Colegiul uninominal nr. 2, la alegerile parlamentare parţiale care au avut loc în luna mai. Numărul senatorilor se ridică la 171, în noua sesiune.

Grupul PSD-UNPR, cel mai mare din Senat
Grupul PSD, condus de Ilie Sârbu, din care fac parte şi senatorii UNPR, este cel mai bine reprezentat în Senat, fiind constituit din 78 de senatori.
Prin prezenţa noilor senatori Ilie Năstase şi Alfred Laurenţiu Antonio Mihai, grupul PC condus de Dumitru Pelican ajunge să numere nouă senatori. Prin urmare, PC-ul nu mai riscă să îi fie contestată funcţionarea, aşa cum s-a petrecut la începutul sesiunii trecute, când PDL şi PNL au invocat acelaşi articol din Regulamentul Senatului care a condus la desfiinţarea grupului PP-DD (articolul 16, potrivit căruia un grup parlamentar poate fi constituit şi poate funcţiona numai dacă este format din şapte senatori aleşi pe listele aceluiaşi partid).

Liberalii 47, pedeliştii 20
Grupul liberalilor, condus de Puiu Haşotti, a ajuns la 47 de senatori, dar, având în vedere faptul că Ioan Ghişe a anunţat că va participa independent la alegerile prezidenţiale, acesta ar putea să demisioneze din grupul PNL în noua sesiune. Mai mult, noua formaţiune a preşedintelui Senatului, Partidul Liberal Reformator (PLR), ar mai putea să atragă senatori liberali sau fără apartenenţă la grupuri. De asemenea, PLR poartă discuţii referitoare la crearea unui grup comun cu cel al PC la Senat, la fel ca şi la Camera Deputaţilor.
Grupul PDL, condus de Dumitru Oprea, este format din 20 de senatori, iar grupul UDMR, condus de Marko Bela, din opt senatori.
Membrilor celor cinci grupuri parlamentare li se adaugă şi cei nouă senatori care au optat să îşi desfăşoare activitatea independent.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here