Senator PNL: CE Oltenia riscă insolvenţa!

1804

Companiile de stat vor putea să fie listate la bursă, iar cele care au probleme financiare vor putea să vândă o parte din active pentru stingerea datoriilor, relatează Bursa.ro. Acest lucru va fi posibil după ce proiectul legislativ votat la începutul săptămânii, de plenul Senatului, cu 70 voturi pentru, 51 voturi împotrivă, zero abţineri, va trece şi de Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Abrogarea legii 173/2020, prin care fosta majoritate parlamentară condusă de PSD a oprit listarea la bursă a companiilor de stat şi vânzarea activelor în cazul companiilor cu grave probleme financiare, a constituit un nou conflict între opoziţie şi putere.

,,E prăduirea României”
Potrivit Bursa.ro, în cadrul dezbaterilor generale, senatorul social-democrat Daniel Zamfir a afirmat că guvernul pregăteşte prin acest proiect de lege prăduirea ţării. ,,Guvernul a modificat legea 173/2020 prin ordonanţă de urgenţă în care a schimbat cuvântul participațiuni cu acţiuni, ca să se poată vinde activele, iar ulterior a venit cu o mega-aberaţie. Nu am mai întâlnit vreodată o lege cu un singur articol care ne spune să abrogăm trei articole din altă lege, unde va rămâne doar unul singur. (…) Vreţi să vindeţi participaţiunile statului la cele mai importante societăţi pe care statul le are. Suntem singura ţară care ne propunem ca Guvernul să vândă participaţiunile la societăţile care au rămas perla coroanei. Ăsta este modelul economic în care vreţi să mergeţi şi acesta este prăduirea României. (…) Niciodată PSD nu a fost împotriva privatizării. Aici e vorba despre listarea acţiunilor statului într-o perioadă nepotrivită, când piaţa este jos şi nicio ţară din Europa nu face lucrul acesta”, a spus Daniel Zamfir.

Trei companii cu piciorul în groapă
Replica unui parlamentar de la Putere nu a întârziat să apară: ,,Cei de la PSD se tem de privatizare pentru că un management modern va elimina clientela de partid. Prin legea 173/2020, societăţile care se restructurează nu pot să vândă o parte din active şi riscă insolvenţa. Vorbim despre Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara şi Compania Naţională a Uraniului. De aceea este necesară abrogarea legii 173/2020. În privinţa listării la bursă, din vânzarea a 15% din acțiunile Hidroelectrica se poate atrage un capital de peste un miliard de euro care poate fi folosit pentru câmpuri eoliene în offshore”, a afirmat Sorin Bumb, senator PNL, citat de publicaţia menţionată.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here