Senator de Gorj: E nevoie de Ordonanță de Urgență pentru pensionarea angajaților CEO la vârsta de 52 de ani

2275

Senatorul PSD Gorj, Cristinel Rujan, a declarat presei locale că guvernul ar putea rezolva cu o ordonanță de guvern problemele din noua legea de reducere a vârstei de pensionare în minerit și energie.

Mulți dintre angajații CEO se tem că nu vor putea ieși la pensie la vârsta de 52 de ani, zeci de salariați mergând la Casa de Pensii să-și depună dosarul, în ultimele zile. Parlamentarul spune că dacă, în Comisia de Muncă sau în plenul Camerei Deputaților, PNL și USR ar fi acceptat amendamentul deputatului PSD Adrian Solomon, care prevedea plata de către societate a contribuțiilor pentru condiții speciale, astăzi lucrurile ar fi fost clare. Problema este că o parte a politicienilor, respectiv cei de la PNL, susțin că legea nu poate fi aplicată retroactiv, idee pe care o susțin și funcționari ai caselor de pensii, iar de cealaltă parte sunt cei care susțin că legea 197/2021 este foarte clară și nu mai are nevoie de norme metodologice. Cert este că abia după trecerea a 45 de zile de la depunerea dosarului de pensie se va cunoaște exact dacă legea menționată se va putea aplica. Este foarte posibil ca funcționarii caselor de pensii să dea avize negative, după cum lasă să se înțeleagă liberalii.
M.C.H.

1 COMENTARIU

 1. Nu „functionarii” decid cum se aplica legea ci Structura centrala, adica Casa Nationala de Pensii. A nu se intelege ca orice „functionaras” de la Casa de Pensii interpreteaza legea asa cum vrea el. Structura centrala a Casei Nationale de Pensii spune ca, citez:
  „…
  3. Noile dispoziții se aplică ***doar pentru viitor***, respectiv după 30 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial al României și ***nu conțin reglementări referitoare la***:
  – ***asimilarea în condiții speciale a perioadelor realizate în condițiile menționate mai sus ***înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;
  – recalcularea pensiilor aflate în plată.

  Se poate citi aceasta precizare a structurii centrale a Casei Nationale de Pensii aici:
  https://www.cnpp.ro/-/precizari-referitoare-la-noutatile-introduse-prin-legea-nr-197-16-07-2021-publicata-in-monitorul-oficial-nr-712-19-07-2021

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here