Semnarea unui nou parteneriat de colaborare între A.N.C.E. „R.M. Gorj și noua conducere a Colegiul Național „Spiru Haret” din municipiul Târgu-Jiu

1843

Vineri, 26 martie 2021, la prânz, o zi de primăvară îmbrăcată în soare (chiar dacă are dinți), într-un zumzet nedefinit în aer, doi ofițeri în rezervă, col. (r.) dr. ing. Walter Loga și lt. col. (r.) Gigi Bușe, pășesc cu nerăbdare pe aleea ce duce la intrarea în lăcașul plin de istorie al Colegiului Național „Spiru Haret” din Municipiul Târgu Jiu. Aleea e străjuită de copaci cu mugurii în așteptarea lor cuminte de a plesni la viață. Aleea este împânzită de cete de elevi din clasele primare, însoțite de doamnele învățătoare care-i conduc până la ieșirea din curtea unității de învățământ și-i predau la părinți. Poarta colegiului parcă ar fi un urdiniș al unui stup de albine. Imediat pe alee se lasă un fel de liniște. Copacii din curtea colegiului se pregătesc să înnebunească în flori și iarba în păpădii galbene ca într-o joacă de-a primăvara! Brusc ți se face dor de un strop de libertate, de un strop de viață senină și liniștită, în care uiți de stresul cotidian, un dor de … tine însuți amintindu-ți de anii copilăriei și o liniște surâzătoare coboară în inima și sufletul tău. Un zâmbet te cuprinde furiș, însoțit de o stare de renaștere și o euforie adolescentină.
Apropiindu-ne de clădire, observăm că intrarea este flancată de două schele mari, care se ridică până la acoperiș, semn că se lucrează la reabilitarea clădirii. Aripa dinspre răsărit este gata, iar la cealaltă se lucrează. Dacă nu vedeam copii ieșind din laterala estică, aveam impresia că toți elevii fac orele online.
Pășim sfioși pragul de la intrarea în imensul hol al școlii, cu toate că nu era pentru prima dată când făceam acest lucru. Suntem întâmpinați de către domnul profesor Flavius Boian – noul director al colegiului, însoțit de către doamna profesoară de istorie dr. Elena Cornoiu – președinta Cercului „Cultul Eroilor” și doamna prof. înv. școlar Oana Tița, vicepreședinte al acestui cerc.
Suntem invitați în biroul domnului director unde discutăm despre scopul acestei vizite. Îl informăm despre activitatea filialei noastre și în mod special a Cercului „Cultul Eroilor” din acest colegiu, înființat la 9 decembrie 2014, când director era domnul profesor Gheorghe Gorun, iar președinte al cercului – domnul profesor Ion Pința.
După un frumos schimb de opinii și trecerea în revistă a principalelor activități desfășurate până în prezent de Cercul „Cultul Eroilor” din acest colegiu, a fost semnat un nou parteneriat de colaborare între A.N.C.E. „R.M. Gorj și Colegiul Național „Spiru Haret”, punându-se astfel bazele unei colaborări fructuoase, pentru creșterea valorii educaționale și istorice a elevilor. Siguranța unui trai mai bun și a unui viitor sigur și frumos nu poate fi creată decât prin astfel de lucruri. De-a lungul anilor, Colegiul Național „Spiru Haret” din Municipiul Târgu Jiu, colegiu de prestigiu cu o valoare educațională dar și istorică remarcabilă, a reușit prin echipa managerială, prin dascălii de aici să aducă cinste atât județului Gorj, cât și României prin elevii absolvenți care în prezent sunt fie studenți la cele mai înalte facultăți sau academii din țară și din străinătate, fie prin aceia care acum, în urma muncii și eforturilor depuse în anii de școală au un loc de muncă stabil și duc o viață așa cum trebuie. Încărcată de o frumusețe aparte și de o arhitectură bine definită, clădirile acestei unități școlare înființată la 17 aprilie 1832, necesitau o restaurare și o modernizare completă. Aceasta a devenit posibilă datorită implicării domnului Director Flavius Boian, un profesionist desăvârșit din toate punctele de vedere, și a colegilor domniei sale, dar și a domnului Primar Marcel Romanescu și a tuturor acelora ce susțin școala și tinerii care sunt viitorul acestei țări.
Domnul director, care este profesor din anul 2003, iar la acest colegiu activează din anul 2009, ne-a informat că lucrările de reabilitare, începute anul trecut, au termen de finalizare la 1 septembrie 2021. Noul an școlar va începe cu toate clădirile renovate. Investiția se ridică la suma de 2 milioane de euro, iar clasele reabilitate au primit deja elevii. În curând și ultima aripă a colegiului va fi finalizată, în așa fel încât să se reia cursurile și în aceste săli de clasă, după care va intra în lucru clădirea B, unde acum își desfășoară activitatea elevii din clasele primare. Datorită acestor lucrări, cei 1700 de elevi, sunt organizați astfel: elevii din clasele primare și cele terminale (a VIII-a și a XII-a), cu jumătate din efectiv, sunt fizic la școală, iar ceilalți elevi fac orele online, fiind create condiții pentru toți elevii care sunt online. Cu toate aceste greutăți impuse de situația pandemică din țară și din toată lumea, elevii învață foarte bine și cei mai buni au participat și la olimpiadele școlare desfășurate online, unde au obținut rezultate remarcabile, dovadă că aici se învață carte și se formează tineri valoroși. Anul acesta, 10 elevi ai Colegiul National Spiru Haret s-au calificat la Olimpiada Națională de Informatică organizată de SEPI, dovedind că la CNSH informatica a devenit o tradiție. Este al 12-lea an consecutiv când elevi ai CNSH ajung la faza Națională a olimpiadei de informatică, demonstrându-și valoarea și dăruirea.
În viitorul apropiat urmează și alte proiecte. Intenționăm să modernizăm căminul, modernizarea bazei sportive, cu terenuri sintetice de fotbal, de baschet, de volei și de tenis.
„Salut și mă bucură promovarea domnului profesor Florin Boian în funcția de director, iar școala are numai de câștigat. Eu vin așa de destinsă și de relaxată la școală și parcă n-aș mai pleca. Este o altă atmosferă. Tinerețea și entuziasmul domnului director, spiritul de gospodar și simțul estetic fac din el un excelent antreprenor”, concluzionează doamna profesoară dr. Elena Cornoiu, care activează de peste trei decenii în învățământ.
Datorită vacanței de primăvară, care va dura o lună de zile, col. (r.) dr. ing. Walter Loga propune ca prima activitate pe care o vom desfășura în această primăvară la acest colegiu va fi miercuri, 5 mai, într-o sală de clasă, deoarece amfiteatrul este ocupat cu tot felul de materiale. Vom face un nou popas din Proiectul Educațional „Drumul Domnului Tudor”. Este bucuros pentru că domnul director este încrezător în activitățile pe care dorim să le facem în colaborare și ne acordă tot sprijinul pentru realizarea lor.
La plecare, îi urăm succes în realizarea proiectelor propuse, o activitate bogată în realizări și o colaborare frumoasă cu Asociația noastră. „Mii de mulțumiri pentru timpul acordat și discuțiile fructuoase pe care le-am avut, domnule Director, iar ceea ce faceți, faceți din suflet pentru ca elevii de la Colegiul Național „Spiru Haret” să devină stâlpi de nădejde ai societății pe viitor, iar noi vă vom sprijini, cu toată, priceperea și experiența noastră”, i-am spus, la plecare, domnului director, iar dânsul ne-a răspuns astfel: „Continuăm să investim în educație și vom face tot ceea ce depinde de noi pentru ca elevilor acestui colegiu să nu le lipsească nimic”.
Felicitări, domnule Director! Așa să fie.
Lt. col. (r.) Gheorghe BUŞE, A.N.C.E. „R.M.” Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here