Semnal editorial – Poetul Nicolae Dragoş “Cu ochii-n 4” bijuterie fabulistică – o minunată carte de buzunar

243

Graţie neobositului şi generosului iubitor de frumos în creaţia de orice fel, de ieri s-a ridicat de la o tipografie din Craiova, la editura bucureşteană Revers, minunata carte de buzunar “Cu ochii-n 4”, semnată de poetul Nicolae Dragoş.
Ne facem o datorie de onoare semnalând bijuteria cu pricina, primită în dar de la scriitorul Ion Cepoi. Până mai ieri la prânz singurul posesor al unui exemplar. Pe care mi l-a oferit cu dărnicie, rugându-mă să nu uit că este ilustrată cu grafică aparţinând artistului plastic Ivan Kancev, din Gabrovo (Bulgaria).
Oricum, n-aş fi uitat eu cunoscându-l pe Ivan Kancev încă de pe vremea studenţiei sale bucureştene, unde-a urmat cursurile Institutului de Artă Plastică “Nicolae Grigorescu”. Actuala Academie Naţională de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” Bucureşti. Eu având privilegiul de a fi publicat o caricatură în celebra revistă FLACĂRA, condusă de poetul şi Redactorul Şef Adrian Păunescu, în pagina de umor botezată Racul. Pagină Racul în care publica frecvent şi tânărul student bulgar în România, Ivan Kancev. Un artist desăvârşit, care-a evoluat fantastic, fiind şi pictor şi sculptor. Dar şi grafician de carte.
Aflat la Gabrovo, anul trecut, împreună cu Theodor Dădălău, cu sculptorul Decebal Crăciun şi cu artistul imaginii craiovean Marinică Tira, Ivan Kancev – gazda noastră – păstra o pagină Racul din FLACĂRA, în care semnam caricaturi amândoi.
Coperta I şi ilustraţiile aparţin, deci, lui Ivan Kancev(Bulgaria), iar ilustraţia la coperta IV e semnată de artistul Pedro(Cuba). Să mă ierte maestrul metaforei şi al bunului simţ Nicolae Dragoş – boier ot Glogova Gorjului, am insistat mai mult pe aspectul de-a dreptul inedit şi superelegant al cărţii cu ilustraţii de excepţie. Despre fabulele şi poemele domniei sale, cu alt prilej.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here