Semnal editorial – ”Eroi ai comunei Arcani în memoria urmașilor” de Ion Ungureanu

385

Zilele trecute am intrat în posesia unei cărți de cinstire a memoriei înaintașilor neamului. Este vorba despre volumul ”Eroi ai comunei Arcani în memoria urmașilor” apărut la Editura Măiastra din Tg-Jiu, avându-l ca autor pe cercetătorul de arhive Ion Ungureanu.
Lucrarea apare în preajma sărbătoririi la Tg-Jiu a împlinirii a 100 de ani de la Luptele de la Podul Jiului din 1916 și este cu atât mai meritorie preocuparea și strădania autorului și a editorului, ca aceasta să vadă lumina tiparului în preajma acestui eveniment. Câteva cuvinte despre autor. Ion Ungureanu este deprins cu cercetarea și căutarea documentelor vechi, lucrând la Arhivele Statului Filiala Tg-Jiu. Cu siguranță că prin natura activității sale Ion Ungureanu știe mult mai bine decât noi ceilalți care este valoarea documentară a unui act sau a unei informații istorice, atât pentru noi, cât și pentru urmași. Iar prin prisma acestei înțelegeri autorul a dorit să scoată la iveală date și informații despre eroii comunelor Arcani și Stroiești și apreciez că a reușit cu prisosință.
A scotocit în arhive și a documentat așa cum se cuvine memoria eroilor comunei Arcani. Trebuie remarcat faptul că autorul recidivează după ce anterior a mai scris o carte similară.
Lucrarea ”Eroi ai comunei Arcani în memoria urmașilor” este structurată pe două părți astfel: o parte care se referă la cei 73 de eroi ai comunelor Arcani și Stroiești, cu date și informații documentate de autor ca urmare a cercetării sale și o a doua parte cu mai multe anexe care cuprind principalele acțiuni militare, politice și diplomatice de dinaintea intrării României în cel de-al Doilea Război Mondial și câteva documente de după încetarea ostilităților. Lucrarea beneficiază de o prezentare din partea distinsului istoric dr. Vasile Marinoiu și trebuie remarcat faptul că se citește ușor și cu sufletul la gură.
Lucrarea a fost lansată pe data de 22 Octombrie a.c. în cadrul unui eveniment organizat la Primăria Arcani.
Cum autorul a elogiat memoria eroilor comunei Arcani, personal subscriu acesui demers reușit și îi elogiez autorului preocuparea și insistența în a scoate la iveală din documentele prăfuite de vreme, oameni care au fost, acțiuni, fapte, date și informații depre câțiva din eroii neamului. Felicitări pentru demers și pentru reușită.
Victor Troacă, Președinte al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here