Seminar susţinut de Linda Norris, la Muzeul Judeţean Gorj

374

În perioada 24 – 28 septembrie 2018 s-a derulat proiectul ”Creativitatea în Muzee – Seminarii și workshop-uri pentru dezvoltarea spiritului creativ al specialiștilor din muzeele românești”. Programul a avut loc atât la București, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, cât și la Târgu-Jiu, la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”.

Expertul american în dezvoltarea creativității în muzee Linda Norris a suținut prezentări despre modul de organizare al muzeelor americane, programele bazate pe dialog ce stimulează cooperarea, încrederea, învățarea, dar și implicarea activă a comunității în activitățile muzeale. De asemenea, participanții au asistat la ateliere de lucru pentru dezvoltarea imaginației, de creare a unor ghiduri muzeale interactive și au căutat, alături de Linda Norris, răspunsuri la provocările cu care se confruntă muzeele în care lucrează.

Seminariile Lindei Norris, în mai multe muzee
Printre muzeele participante la seminariile Lindei Norris în România menționăm: Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București, Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu, Muzeul Astra din Sibiu, Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” din București, Muzeul de Artă Vizuală Galați, Muzeul Olteniei din Craiova, Muzeul Județean de Artă Baia Mare, etc. Alături de specialiștii din muzee au participat și membri ai comunității locale, precum elevi de la Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu”, Colegiul Național ”Spiru Haret”, Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” și reprezentanți ai unor asociații culturale.
Programul a beneficiat și de vizita Atașatului Cultural al Ambasadei SUA, domnul Scott Reese, care a subliniat importanța pe care o au muzeele în dezvoltarea unei comunități.
”Creativitatea în Muzee – Seminarii și workshop-uri pentru dezvoltarea spiritului creativ al specialiștilor din muzeele românești” a fost finanțat de Ambasada SUA la București și coordonat de Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”.

Linda Norris, experienţă de peste 35 de ani în sectorul muzeal
Expertul american Linda Norris are o experiență de peste 35 de ani în sectorul muzeal și în dezvoltarea creativității în muzee. Linda este autor, alături de Rainey Tisdale, al cărții Creativity in Museum Practice (Creativitatea în Practica Muzeală) și, în prezent, este Director pentru Dezvoltare Globală al International Coalition of Sites of Conscience cu sediul în New York, organizație ce dezvoltă programe cultural-educaționale pentru susținerea drepturilor omului, prevenirea discriminării, toleranță, etc. Linda Norris este, de asemenea, profesor colaborator al Universității Johns Hopkins din Baltimore, SUA, și autoarea proiectului online The Uncatalogued Museum, blog în care scrie frecvent despre muzeele cu care colaborează și provocările sectorului cultural.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here