Seminar pentru protecţia mediului, dezbătut la UCB

370

seminar2 facuta de mineAgenţia pentru Protecţia Mediului Gorj, în colaborare cu Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, au organizat ieri, la sediul instituţiei de învăţământ superior un seminar.

Tema acestuia a fost „Viitorul energetic al judeţului Gorj în contextul Conferinţei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice de la Copenhaga”. La acesta au participat reprezentanţi ai Hidroelectrica, Hidroconstrucţia, CEZ, Complexului Energetic Turceni, ai Complexului Energetic Rovinari şi ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.

„APM Gorj a jucat rolul de organ legislativ la seminar, iar reprezentanţii acestor unităţi au fost nevoiţi să prezinte rapoartele de activitate şi investiţii pe care le vor face până în anul 2020, în vederea reducerii folosirii energiei convenţionale şi, respectiv a schimbărilor climatice şi a reducerii efectului de seră”, ne-a declarat Gheorghe Fometescu, directorul APM Gorj. Acesta a menţionat că s-a dorit şi organizarea unui marş pe aceeaşi temă, însă vremea a fost nefavorabilă.
Economia are de pierdut în proiectele de mediu
„Ziua de iarnă în care s-a desfăşurat seminarul parcă vrea să contrazică temele schimbării climatice şi a încălzirii globale. Trebuia ca gorjenii să înţeleagă şi operatorii energetici din judeţ faptul că importanţa omului este majoră în cadrul ecosistemelor. Suntem conştienţi că diminuarea efectului de seră, implicit a poluării, are ca efect pierderi economice, ducând la şomaj pentru muncitori şi faliment pentru firme”, ne-a declarat Gheorghe Gămăneci, cancelar general al UCB Târgu-Jiu. El a fost şi cel care a deschis seminarul şi i-a chemat pe rând la pupitru pe reprezentanţii operatorilor energetici. Acesta a menţionat faptul că ştie ce importanţă au şi cât sunt de eficiente termocentralele, dar şi că, datorită lor, întregul peisaj natural se schimbă zilnic şi nu în bine.
Acţiunea de la nivel judeţean s-a vrut ca un răspuns la activităţile care se desfăşoară încă de pe data de 7 decembrie şi până la 18 decembrie în capitala Danemarcei, la Copenhaga. Acolo, 98 de membri ai Organizaţiei Naţiunilor Unite, reprezentând diferite ţări, printre care şi România, participă la cea de-a XV-a conferinţă ONU dedicată climei. Participanţii vor pune la punct diferite strategii pe termen lung privind controlul încălzirii globale.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here