Şeful Salvamont Gorj susţine micşorarea vârstei de pensionare

295

La începutul acestei săptămâni, ministrul Muncii declara că a discutat cu senatorii social democraţi despre o propunere conform căreia salvamarii, salvamontiştii sau controlorii de trafic aerian ar trebui să se pensioneze mai devreme de împlinirea vârstei de 65 de ani. Directorul Serviciului Public Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu, susţine că de-a lungul timpului s-au făcut demersuri în acest sens.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a pus accent pe problema grupelor de muncă şi acelor unităţi care, deşi au condiţii grele, speciale, de muncă nu sunt cuprinse în legislaţie. Este vorba despre salvamari, salvamontişti sau controlori de trafic aerian. Argumentele sale sunt cât se poate de logice, pornind de la ideea că un om la 65 de ani nu mai are capacitatea fizică să salveze o altă persoană. Punctul ei de vedere este susţinut şi de Sabin Cornoiu, directorul Serviciului Public Salvamont Gorj, care chiar aminteşte că s-au făcut mai multe demersuri pentru micşorarea vârstei de pensionare a salvamontiştilor. „Sunt demersuri pe care noi le-am făcut de-a lungul timpului prin Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România. Este normal să fie scăzută vârsta de pensionare a salvatorilor montani, deoarece la 65 de ani chiar nu mai avem capacitatea fizică optimă pentru a salva o persoană”, confirmă Cornoiu.

55 de ani, vârsta optimă pentru pensionarea salvamontiştilor
Şeful Salvamont Gorj spune că o vârstă potrivită pentru pensionarea salvatorilor montani ar fi 55 de ani. Totuşi, Cornoiu precizează că salvamontiştii ar putea rămâne în sistem şi după această vârstă, însă fără să mai participe la acţiuni de salvare. „Este normal ca la acţiunile de salvare să participe tinerii salvatori. Eu cred că la 55 de ani ar fi cel mai bine să se facă pensionarea, dar asta nu înseamnă neapărat şi ieşirea din activitate, doar că nu se mai participă la acţiuni de salvare”, a menţionat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, le-a propus senatorilor PSD să facă o propunere legislativă care să fie analizată de Parlament şi să se ia o decizie privind micşorarea vârstei de pensionare a grupelor de muncă şi acelor unităţi care, deşi au condiţii grele, speciale, de muncă nu sunt cuprinse în legislaţie.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here