Şeful Salvamont Gorj, prezent la Congresul Internaţional de Salvare Montană din Polonia

1088

Salvamont România este prezent la lucrările Congresului Internaţional de Salvare Montană, cea mai mare acțiune de acest gen organizată pe plan mondial, şi care este găzduită în perioada 8-13 octombrie a.c., de salvatorii din Zakopane, Polonia.

Delegaţia Salvamont România este condusă de Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj şi președinte al Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România. Ţara noastră, prin Salvamont România, este membră de gradul A, cel mai mare posibil, având o vechime de peste 25 de ani în cadrul Comitetului Internaţional de Salvare Montană CISA IKAR și o activitate susținută în cadrul comisiilor de lucru ale acestui organism. În acest an, din România participă la Congresul Internaţional de Salvare Montană 12 salvatori montani, reprezentanți ai serviciilor Salvamont din: Gorj, Mureş, Prahova, Neamț, Bihor, Cluj, Curtea de Argeş, Sinaia, Covasna, și un reprezentant din partea Inspectoratului General al Aviaţiei. „Este o acţiune deosebit de importantă, cei peste 100 de membri ai acestui for mondial, asociații naționale de salvare montană, organizații profesionale sau institute de cercetare în domeniul salvării montane din peste 35 de țări de pe toate continentele, își trimit aici reprezentanții pentru a lua contact cu ultimele studii și cercetări în domeniul salvării montane, analizează, în sala de curs sau practic în teren, echipamentele și tehnicile de salvare propuse a fi implementate, având posibilitatea să le aprobe sau respingă prin votul din plen. După aprobare, echipamentele și tehnicile de salvare primesc certificarea oficială a forului, fiind transmise către fiecare țară ca recomandare pentru a fi introduse în programa de pregătire, în dotare și, în final, în acțiunile de salvare”, a declarat şeful Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu.
Congresul reprezintă o oportunitate deosebită pentru salvatorii montani din întreaga lume de a realiza un schimb de informații și de experiență foarte util prin care se încearcă să se realizeze un sistem cât mai performant de salvare montană care să ofere o siguranță maximă pentru accidentat și salvator. Lucrările congresului se desfăşoară pe patru comisii principale: tehnica terestră, avalanșe, aero și medicală, delegaţia României având membri în toate aceste comisii.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here