Șeful Salvamont Gorj participă la lucrările online din cadrul Congresului Comitetului Internațional de Salvare Montană

1136

Pentru prima dată, în istoria sa de peste 50 de ani, Congresul Comitetului Internațional de Salvare Montană CISA IKAR se desfășoară online din cauza condițiilor impuse de pandemia cu noul coronavirus, congresul virtual având loc în perioada 10-11 și 17-18 octombrie a.c.

Și în aceste condiții, țara noastră participă la acest eveniment, Salvamont România având reprezentanți în toate comisiile CISA IKAR, respectiv Comisia Terestră, Comisia Aero, Comisia Medicală, Comisia de Avalanșă și Subcomisia de câini de salvare.La lucrările congresului participă și Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj și președinte al Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România. ,,Și în actualul context, când lucrările Congresului Comitetului Internațional de Salvare Montană se derulează online, reprezint țara noastră, în calitate de președinte Salvamont România. În cadrul congresului se iau decizii, se emit recomandări și trebuie să le știi, să fii de acord sau nu cu ele, și, dacă sunt cu aplicabilitate la specificul salvării montane din țara ta să le implementezi”, a declarat șeful Salvamont Gorj. Salvamont România este apreciată și recunoscută ca o structură de salvare bine organizată, de-a lungul timpului prezentările făcute în comisiile de specialitate privind organizarea și cadrul legislativ, reglementarea profesiei, standardul ocupațional, crearea în premieră a aplicației Salvamont-Vodafone fiind apreciate ca novatoare și ca un pas înainte în salvarea montană.
Salvamont România este membră de 26 de ani în cadrul acestui prestigios for al salvatorilor montani din toată lumea, având cea mai înaltă cotație, gradul A. Gradele A și B sunt rezervate structurilor care fac salvare montană, în restul categoriilor C, D, E fiind primite cluburi sportive sau de turism, centre meteo, spitale, sponsori, producători de echipament și alte instituții care deși nu sunt implicate în activitatea de salvare montană, în schimbul unei taxe și fără drept de vot, pot avea acces la informațiile acestui for profesional. CISA IKAR este o structură de lucru a salvatorilor montani, în care își prezintă noile metode de salvare, exemplele de bună practică și cercetările în domeniu, acestea sunt analizate în cadrul comisiilor tehnice și, dacă se consideră că sunt relevante pentru activitatea de salvare montană, se supun la vot și devin ,,Recomandări” aplicabile pentru structurile de salvare montană din întreaga lume. La analiza acestor recomandări și la aprobarea lor își exprimă părerile și pot să le voteze doar categoriile de membri, structuri de salvare montană, respectiv, categoriile A și B. CISA IKAR nu acordă recunoașteri oficiale, nu acreditează, nu certifică structuri de salvare montană sau capacitatea acestora de a face salvare montană, acest lucru se face prin legislațiile fiecărei țări, în România, prin HG 77/2003, Legea 200/2004, Legea 253/2019 și alte acte normative ce stabilesc caracterul de reglementat, deci cu statut special, al profesiei de salvator montan, precum și care sunt structurile abilitate să facă salvarea în munți a persoanelor accidentate, respectiv, serviciile publice județene sau locale Salvamont care sunt sprijinite în finalizarea acțiunii de salvare și preluarea accidentaților de către ambulanțele SMURD și SAJ, precum și de elicopterele SMURD – IGAV.Salvamont România salută intrarea, în acesta an, a Jandarmeriei Române în cadrul CISA IKAR, aceasta fiind încadrată în categoria C. Salvamont România este membră în cele două mari structuri profesionale internaționale CISA IKAR – Comitetul Internațional de Salvare Alpină și FIPS Federația Internațională a Salvatorilor pe domeniile de Schi.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here