Şeful Penitenciarului Târgu-Jiu, cercetat pentru sponsorizarea făcută unităţii de condamnatul Manţog

1472

Ionel Manţog, condamnat la cinci ani pentru fapte de corupţie face acte de caritate pentru unitatea de detenţie unde îşi ispăşeşte de aproape doi ani pedeapsa privativă de libertate. Acesta a adus două televizoare de ultimă generaţie, sub formă de sponsorizare, Penitenciarului Târgu-Jiu, dar şi echipamente sportive obţinute de la amicul său Marin Condescu, asta pe vremea când cercetatul era mare şef peste CS Pandurii Lignitul. Sponsorizarea în televizoare făcută de deţinut nu a fost însă legalizată de juristul închisorii şi mai mult a ajuns la urechile Direcţiei de Inspecţie Penitenciară din ANP. Acest organism i-a dat acum directorului închisorii, Ion Popescu, un răgaz de 15 zile să rezolve problema sponsorizării, de care beneficiază şi deţinutul Ionel Manţog. Pentru acelaşi Manţog, Popescu este obligat să dea explicaţii la vârful ANP, ieşirile deţinutului din Penitenciar, în ultimul timp fiind nenumărate, conducerea închisorii permiţându-i condamnatului prea multe facilităţi, la acest capitol.

Directorul Penitenciarului Târgu-Jiu, Ion Popescu, pus în funcţie pe vremea când PDL era încă la Putere, dă semne că nu îi rezistă lui Ionel Manţog. Deţinutul are astfel regim preferenţial în închisoare, inclusiv audienţele cu şeful Penitenciarului Târgu-Jiu făcându-se în privat, fără martori şi fără ca cele discutate în spatele uşilor închise să fie trecute măcar pe hârtie. De altfel, urmare a acestui regim ce îi este oferit de la vârful închisorii, Manţog face pe liderul în unitatea de detenţie, deţinuţii ştiindu-i de frică în timp ce cadrele închisorii la fel, asta urmare a influenţei avute de acesta la nivel înalt. Şi astfel, dacă inclusiv fostul prim-procuror Gheorghe Focşan s-a compromis pentru a veni în închisoare cu sfaturi juridice pentru cel care nu demult era clientul Parchetului Judeţean Gorj, nu este de mirare că şi Ion Popescu îşi riscă funcţia pentru a-i arăta lui Manţog că îi este alături.

ion popescu dir adj penitenciarPopescu, căutat de directorul general al ANP
De altfel, în urmă cu vreo patru zile, directorul Ion Popescu era de negăsit prin unitate. De parcă intrase în pământ. Nici nu vă gândiţi cine avea curajul să-l caute! Şi asta pe telefonul de serviciu. Însuşi, directorul general al ANP, Cătălin Bejan. Cică l-ar fi sunat de vreo 47 de ori în decurs de două ore. Ce l-o fi enervat aşa de tare pe directorul General al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor? Un fleac, acolo. Se spune că telefoanele aveau ca scop muştruluirea serioasă a lui Popescu vizavi de prea desele ieşiri din penitenciar ale fostului mare mahăr al portocaliilor din Gorj. Nimeni altul decât Ionel Manţog. Popescu Ionică făr’ de frică nici măcar nu ştia câţi deţinuţi au ieşit la stadionul municipal pe care joacă Pandurii Târgu Jiu şi, într-un sfârşit, l-a cam minţit pe ditamai directorul General al ANP, Cătălin Bejan, cu numărul de ieşiri ale lui Ionel Manţog la activităţi în comunitate. La care Ionel Manţog era abonat permanent.

Sponsorizare pentru cluburile penitenciarului
Dar ultima şi cea mai gravă problemă a directorului Ion Popescu este cea legată de sponsorizarea primită de la Ionel Manţog către Penitenciarul Târgu-Jiu. Acesta a adus două televizoare de tip plasmă în penitenciar, ce au fost amplasate în cluburile unităţii de detenţie. Într-unul dintre cluburi “prestează” însuşi Manţog, el fiind unul dintre beneficiarii aparaturii cu care el, deţinutul, a înzestrat închisoarea.
Interesant este că acest contract de sponsorizare, acceptat de directorul penitenciarului, nu a fost legalizat de juristul unităţii. Acesta ştia de altfel că nu este permis de lege ca un deţinut condamnat pentru acte de corupţie să facă sponsorizări. O ştia juristul, dar nu o ştia directorul Popescu?! Greu de crezut…
Cert este că fapta nu a rămas fără urmări. Recent, Direcţia de Inspecţie Penitenciară din ANP i-a dat directorului Ion Popescu un răgaz de 15 zile ca să rezolve problema sponsorizării.
Dar există o marte dilemă! Cum şi pe unde va scoate comandantul Comisar Şef ec. Ion Popescu cămaşa? Şi ce măsuri disciplinare se vor lua? După cum se ştie, Ionel Manţog deţine, în camera sa de detenţie, el însuşi un alt televizor cu plasmă de nişte dimensiuni peste normele admise de ordinele Ministerului Justiţiei!

mantog2Vizite importante în Penitenciarul Târgu-Jiu
Până însă la cămaşă, Ion Popescu a avut lucruri mai importante de făcut. Nu mai departe de lunea trecută, comandantul a avut parte de două vizite surpriză în propria-i ogradă. Cei doi oaspeţi au fost: primul Daniel Conea, directorul de acum al Pentineciarului Colibaşi şi fost agent de prevenirea infracţionalităţii la Puşcăria Târgu Jiu, până acum vreo doi anişori, că doar vinovatul se mai întoarce pe la locul „crimei”; şi al doilea – Florin Petre Şchiopu, actualmente lider naţional al sindicatului FSANP, şi el fost agent de pază pe puşcăria de pe malul Jiului. Adică fost gardian. Cum nu-i plăcea să i se spună şi, nici azi, măcar să-şi aducă aminte.

Scopuri importante, aparent puţin oculte
Care să fi fost scopurile vizitelor celor doi subalterni? Unele de-a dreptul interesante. Daniel Conea plecase niţel în concediu de odihnă şi, zicea el, că e bine să se analizeze problemele pe care le are şi el în Penitenciarul Colibaşi, unde-a ajuns ditamai director. Multe dintre probleme fiind generate de drogurile găsite acolo de DIICOT. Cum ar veni, drogurile fuseseră aflate în puşcăria păstorită acum de el. Doar un kilogram de heroină! De o valoare bănească imensă! Periculoasă şi de mare valoare în bani, cum spuneam. Başca de telefoanele mobile ce au ajuns în cel mai mare secret la deţinuţi, aici – la Colibaşi – întâlnindu-se foarte multe infracţiuni comise de deţinuţi prin metoda cunoscută sub denumirea “accidentul”. La care cad victime foarte mulţi cetăţeni civili nevinovaţi, afacerile fiind conduse din închisoare de deţinuţi. Nişte înşelăciuni deloc mărunte la care recurg deţinuţii. În plus, directorul Daniel Conea mai are probleme şi cu cadrele din unitatea sa, alegându-se cu vreo 6 sesizări la Ministerul Justiţiei şi “numai” cu 4 plângeri penale. Chiar şi ofiţerii de la prevenirea criminalităţii în penitenciare se războiesc cu directoraşul cel viteaz. Numai că mai marele lor şef peste Direcţia de Prevenire din ANP nu are ochi să vadă nereguli. Ba se spune că însuşi directorul Marius Ştef l-a sprijinit tot timpul pe Daniel Conea. Ştiut fiind faptul că Marius Ştef, Florin Şchiopu şi Sorin Dumitraşcu (fostă pupilă şi creatură a Monicăi Macovei!) sunt mână-n mână.
Conaşul “Il Comandante” de puşcărie la Târgu Jiu, Comisar Şef ec. Ion Popescu a dat o raită cu directoraşul cel nou de la Colibaşi, Daniel Conea, prin Sectorul de Deţinere. Cu toate că acesta nu avea misiune oficială la Târgu Jiu, el fiind în concediu de odihnă. Dar, cu siguranţă, o fi vorba de o altă misiune. Una niţel ocultă.

Viitor membru IPA, urmărit penal în Dosarul POSDRU!
Al doilea oaspete al lui Ion Popescu, Florin Şchiopu venise să facă propagandă în unitate pentru alegerea lui Paul Lilea – şi el gardian – în funcţia de reprezentant zonal în Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor(IPA). Alegerile pentru IPA – prescurtarea englezească a asociaţiei cu pricina – urmează să aibă loc în perioada imediat următoare. Şi Florinel Şchiopu s-a asigurat de susţinerea şi sprijinul lui Alin Popescu, ca alesul să fie Paul Lilea, chiar dacă şi acesta este urmărit penal în Dosarul POSDRU. Dosar ce anchetează subtilizarea a 2,5 milioane de euro, ca fonduri europene nerambursabile. Şi la Penitenciarul Craiova, cel de unde-a provenit ex-directorul Constantin Bălă, capul răutăţilor în Dosarul POSDRU, motiv pentru care a şi fost demis atunci, este nelinişte. Directorul Adrian Becheanu se luptă pe la Ministerul Justiţiei cu Şeful de la Prevenirea Criminalităţii. La Pelendava se fac verificări la managementul defectuos al ex-târgujiencei Oana Laiu, ex-amanta Chestorului Dr. Ioan Bălă, ex-Director general al ANP. Oana Laiu este acum înlocuită din funcţie de directorul Nicolae Tătulescu. La Penitenciarul Drobeta Turnu Severin se află Corpul de Control al primului ministru. Aici fiind nereguli în activitatea directorului Petrişor Ridichie, care s-a luat la trântă cu judeecătorul delegat.

Pentru IPA, se fac jocuri importante la Târgu-Jiu, alegerile urmând să lase instanţele fără gardieni, respectivii fiind scoşi din servicii pentru a se duce la vot. Interesul este mare mai ales al lui Florin Şchiopu care face tot posibilul să pună mâna şi pe IPA
Ion Predoşanu
Anamaria Stoica

3 COMENTARII

    • E generalizată problema cu banii de sindicat pt lideri! Fac ce vor cu banii membrilor iar, comisiile de cenzori sunt compuse din nași, fini ai liderilor. Se mai cotizează si pe la Maria Ghiculeasa, așa sa nu ii deranjeze nimeni… , se mai fac sponsorizări de genul ( petreceri revelion in stațiuni ale tari). Dar, nu interesează pe nimeni… Bine ca e membrii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here