Şeful PC împarte Gorjul pe tablă! – Săftoiu l-a lăsat pe Petrescu fără fotoliul de senator

96

deschidere●“Nu am nimic cu Săftoiu, îl cunosc, dar, dacă va candida pentru un post de senator pe Colegiul lui Ruşeţ, va pierde. Să nu uităm că Ruşeţ este un brand, este un om al locului, iar zona minieră este o zonă sensibilă, este un punct slab.

Nu spun asta pentru că am ceva cu el, dar în zona pe care spuneţi că va candida nu îl cunoaşte lumea” -Ilie Petrescu, preşedintele PC Gorj

Intrarea lui Claudiu Săftoiu, fostul consilier al preşedintelui Traian Băsescu, sâmbătă, în rândurile PNL Gorj nu provoacă prea mari bucurii la vârful organizaţiei judeţene a Partidului Conservator. Asta deoarece Săftoiu va candida, cu DSCN9239siguranţă, pentru unicul post de senator atribuit Alianţei de Centru Dreapta(ACD) Gorj, pe protocolul USL, iar Petrescu nu va mai putea să îşi depună candidatura pentru postul de senator, atât de dorit. Dian Popescu susţine însă că lucrurile în privinţa lui Săftoiu nu sunt bătute în cuie, până la alegeri mai fiind destul timp, asta în timp ce Petrescu speră ca lucrurile să nu rămână aşa până la parlamentare, el mizând pe rezultate bune la locale care ar putea să întoarcă totul în favoarea sa. Prezenţa lui Săftoiu pe eşicherul politic din Gorj provoacă însă sentimente diferite în PDL, liberalul urmând să fie contracandidatul lui Ion Ruşeţ pe Colegiul câştigat de acesta la ultimele parlamentare. Intrarea surprinzătoare a lui Claudiu Săftoiu în rândurile PNL Gorj a schimbat planurile conservatorului Petrescu legate de ACD. Asta deoarece Petrescu şi-a manifestat în mai multe rânduri intenţia de a candida pe un post de senator, iar unicul atribuit ACD-ului este acum în pericol. Potrivit protocolului USL, la nivel de Gorj, PSD-ul va avea 3 posturi de deputaţi şi unul de senator, pentru care îşi poate pune candidaţii, iar ACD-ul are la fel, trei posturi de deputaţi şi unul de senator. Dian Popescu explică însă că pe protocolul ACD, doar 21 de posturi de parlamentari vor reveni Partidului Conservator, Gorjul putând fi ocolit de oferirea unui astfel de post reprezentanţilor din partidul lui Petrescu. Astfel, liberalii ar putea să îşi impună candidaţi pentru cele trei posturi de deputaţi şi pentru unul de senator, fără probleme. “Dacă nu se schimbă între timp legea electorală am putea să avem patru candidaturi, asta dacă nu ne înţelegem cu PSD-ul să cedăm vreun post şi să luăm în alt judeţ. În ce priveşte PC-ul, ei vor avea 21 de posturi de parlamentari la nivel naţional, 11 de deputaţi şi 9 de senatori. S-ar putea ca în Gorj să nu aibă vreun candidat. Depinde şi de rezultate şi de ce se decide la vârful partidului. Petrescu trebuie să înţeleagă, dacă asta se va decide la nivel central. Şi apoi, cine ştie, poate candida pentru un post de deputat”, a explicat Dian Popescu. Cert este că pentru postul PSD-ului, va candida şi de data aceasta Toni Mihail Greblă, actualul senator.

Petrescu precaut

În ce îl priveşte pe Ilie Petrescu, trocul care se bănuieşte că s-ar afla în spatele adeziunii lui Claudiu Săftoiu şi a intrării acestuia în PNL Gorj, nu îi pică prea bine. Acesta recunoaşte că într-adevăr pe protocolul USL, ACD-ului îi revin patru posturi de parlamentari la nivel de Gorj, trei de deputaţi şi unul de senator. Candidatura viitoare a lui Săftoiu schimbă însă regulile jocului. “Vom vedea ce se va întâmpla. Este prematur să discutăm de acum. PC-ul are nevoie de rezultate pentru a avea pretenţii. Dacă la locale ne clasăm în primele zece organizaţii pe ţară putem cere mai mult de la partenerii noştri de alianţă”, spune Petrescu care, între timp, şi-a anunţat candidatura în fruntea listei de consilieri judeţeni ai PC Gorj. Petrescu consideră probabil că dacă tot nu va putea candida la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, există riscul să nu poată candida nici la Senat, măcar să aibă asigurat postul de consilier judeţean eligibil pe care l-a oferit recent PSD-ul, la ultimele negocieri.

Tabla se mută la PC

Şi legat de precauţia lui Petrescu, acesta anunţă că şi-a achiziţionat o tablă la partid. “Ne-am luat tablă, luni o folosim la Biroul Politic întrunit la sediul organizaţiei. Vom trece toate localităţile pe tablă şi vom vedea ce şi cum în fiecare. Le trecem pe toate 69, că cine ştie, ne punem pe acolo şi candidaţi la primării”, declară Petrescu, dând de înţeles că nu este prea mulţumit de ultimele negocieri din sânul USL Gorj. “Noi nu încălcăm USL-ul dar trebuie să ştim cum stăm în localităţi, unde sunt sau nu înţelegeri, ce primari îi tragem de partea noastră, sunt mulţi oameni nemulţumiţi în judeţ iar PC-ul trebuie să crească”, explică Petrescu care refuză să discute despre fostele sale pretenţii la vreun scaun de parlamentar. “avem şedinţă grea iar tot ce decidem anunţăm la Bucureşti. Oricum, noi nu suntem nici sub PNL, nici sub PSD”, spune Petrescu care avertizează astfel că nu se joacă cu soarta PC-ului la Gorj.

Dian, garanţia noului venit

Dacă Petrescu pierde teren în ACD Gorj, Dian Popescu câştigă, cu siguranţă, teren în defavoarea partenerului său de alianţă. Dian şi-a asigurat astfel deschidere maximă la centru, asta odată cu primirea neaşteptată a lui Claudiu Săftoiu în rândurile organizaţiei, şeful PNL Gorj fiind o garanţie că fostul şef al SIE va avea un loc asigurat în Parlament la alegerile viitoare. Dian poate astfel să candideze nestingherit pentru un viitor post de parlamentar, de deputat mai exact, mai având de plasat doar două persoane pentru funcţii similare.

Cazul excepţional, contracandidatul lui Ruşeţ

Până la parlamentare însă, Claudiu Săftoiu (44 de ani) s-a înscris recent în PNL, un pas pe care în urmă cu trei ani făcându-l şi fosta sa soţie, Adriana Săftoiu, cândva mâna dreaptă a actualului preşedinte. Adeziunea sa a purtat atât semnătura lui Crin Antonescu cât şi cea a lui Dian Popescu, liderul care l-a adoptat pe fostul şef al SIE. Pentru legalizarea “adopţiei” era necesar votul membrilor Delegaţiei Permanente a PNL Gorj care s-a întrunit sâmbătă cu un scop precis, acceptarea lui Săftoiu atât ca membru în Biroul Politic al PNL Gorj, cedarea funcţiei de vicepreşedinte al PNL Gorj şi postul de senator probabil pe colegiul pedelistului Ruşeţ. “În cazuri excepţionale, Delegaţia Permanentă aprobă, peste structura aleasă, acceptarea unor personalităţi ce s-au înscris în partid. Domnul Săftoiu are adeziunea semnată atât de mine cât şi de preşedintele Crin Antonescu.(..) Propun Delegaţiei Permanente să voteze intrarea lui Claudiu Săftoiu, peste structura aleasă, în Biroul Politic al PNL. Cine este pentru”, a întrebat Dian Popescu de la tribuna amplasată pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Niciunul dintre membrii Delegaţiei Permanente nu au votat împotriva acestui demers. Dian Popescu l-a anunţat apoi râzând pe Săftoiu că joi la Târgu-Jiu este şedinţă de Biroul Politic şi că la trei absenţe poate fi exclus din acest organism. La Delegaţia Permanentă a PNL Gorj a fost prezent, de la centru, Radu Stroe.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here