Şeful judeţului Vâlcea vrea şi el filială ICR ca la Gorj

131

Constituirea vineri a filialei ICR Gorj l-a determinat şi pe şeful judeţului vecin, Ion Cîlea, să aspire la un eveniment asemănător, curând, în Vâlcea. Astfel, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea a declarat, luni dimineaţă, că şi-ar dori inaugurarea în judeţ a unei filiale a Institutului Cultural Român, pe modelul celui inaugurat la sfârşitul săptămânii trecute la Târgu-Jiu.
“Printre marile reuşite din judeţul Vâlcea care merită cu prisosinţă să intre în atenţia Institutului Cultural Român, semnalez, în primul rând «Cocoşul de Hurez» care, de aproape 5 decenii, a conferit un statut emblematic ceramicii româneşti în întregul ei. Confirmarea acestui prestigiu s-a produs anul trecut când ceramica de Horezu a fost integrată în patrimoniul cultural şi artistic al UNESCO. Avem, după aceea, vestite festivaluri dedicate cântecului, dansului şi portului popular oltenesc precum «Brâul de aur», «Hora costumelor» sau «Învârtita dorului» care merită să fie duse în spaţiul european şi să îmbogăţească mijloacele de cunoaştere a spiritului românesc în întreaga lume”, a precizat Cîlea.
La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, a fost invitat în judeţul Gorj, la inaugurarea, în Târgu-Jiu, a primei filiale din Oltenia a Institutului Cultural Român.

Propunerea lui Cîlea
O propunere a preşedintelui Ion Cîlea în timpul ceremonialului de la Gorj, după cum afirmă el, a reuşit să capteze nu numai interesul, ci şi adeziunea celor prezenţi: “Luna viitoare, în toată lumea va fi sărbătorită ziua îndrăgostiţilor Valentine’s Day. N-am nimic împotriva acestei sărbători care s-a întins în toate ţările Europei, inclusiv în România. Însă pentru îndrăgostiţi, românii au şi ei o sărbătoare autohtonă mai frumoasă şi mult mai plină de semnificaţii. Avem Dragobetele, sărbătorit în fiecare an la 24 februarie. Cred că n-ar fi deloc rău dacă Institutul Cultural Român l-ar pune în competiţie europeană şi universală pe Dragobetele nostru cu americanul Valentine”, a mai menţionat preşedintele CJ Vâlcea.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here