Șeful Hidroelectrica, despre reluarea investițiilor de pe Jiu: Ni se cere să protejăm un rac care nu a fost găsit niciodată

12156

Hidroelectrica face demersuri pentru a relua investițiile privind amenajarea hidroenergetică a râului Jiu, pe sectorul Bumbești-Livezeni, după ce proiectul a fost blocat în justiție, în decembrie 2017, pentru că nu avea studiu de impact asupra mediului. Investiția de la Bumbeşti se află într-o fază extrem de avansată, dar acolo avem de protejat un peşte care nu are niciun fel de importanţă economică, precum şi un rac care nu a fost niciodată găsit, a declarat, miercuri, Bogdan Badea, preşedintele Directoratului Hidroelectrica.

„La Bumbeşti am reluat toate procedurile în conformitate cu legislaţia actuală. Ne aflăm într-o fază extrem de avansată. Am depus documentaţia de mai bine de două luni şi jumătate pentru a intra în ultimele etape de evaluarea pentru obţinerea acordului de mediu. Deocamdată, nu am primit niciun feedback de la autorităţi. În cazul de faţă avem o serie de sarcini date de autorităţile de mediu în ceea ce priveşte măsurile pe care trebuie să le implementăm pentru a fi în concordanţă cu ceea ce ne cer cei de la Ariile Protejate. Avem de protejat un arin care se găseşte în toată Europa. Avem de protejat acest peşte care, tot din informaţii publice, nu reprezintă şi nu are niciun fel de importanţă economică, şi avem de protejat un rac care nu a fost niciodată găsit, dar ar fi condiţii să trăiască acolo. În astfel de situaţii derizorii ne găsim noi cu măsurile pe care ar trebui să le implementăm. Mai mult decât atât, avem obligaţia ca, timp de zece ani, să căutăm acel rac. Încă nu l-a găsit nimeni…”, a precizat Badea, în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă pentru stabilirea cauzelor creşterii substanţiale a preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice.

ONG-urile de mediu se opun investiției
Șeful Hidroelectrica spune că nu este normal ca, odată ce s-au primit avize şi acorduri pentru orice obiectiv de investiții mari, cu termen lung de punere în funcţiune, o companie să fie obligată să se oprească lucrările.
„Cazul de la Bumbeşti, cel mai dramatic dintre toate, pentru că, din păcate, avem şi o hotărâre judecătorească dată în anul 2017 prin care ni s-a anulat autorizaţia de construire, motivul fiind că, schimbându-se legislaţia, trebuie actualizat acordul de mediu. Nu sunt de acord cu acest principiu, pentru că odată ce ai luat avize şi acorduri pentru orice obiectiv de investiţii mari, cu termen lung de punere în funcţiune, este normal ca în baza acestora să finalizezi investiţia şi să nu fii obligat pe parcursul lucrărilor să te opreşti şi să întrebi autorităţile dacă mai sunt sau nu valabile autorizaţiile sau dacă mai trebuie să facem ceva. În această situaţie ne aflăm cu multe dintre investiţii. Când s-a început investiţia la Bumbeşti au fost luate două autorizaţii de construire, de la Consiliul Judeţean Gorj şi Consiliul Judeţean Hunedoara. În interiorul perioadei de valabilitate a autorizaţiei de construire nu a fost finalizată investiţia şi, conform legislaţiei actuale, se emite un nou set de autorizaţii de construire pentru restul execuţiei în baza avizelor şi acordurilor existente. În paralel, a fost declarat Parcul Naţional Valea Jiului, iar apoi au început procesele în instanță cu diverse ONG-uri care au atacat, practic, două elemente: avizul de gospodărire a apelor emis deja şi acordul de mediu”, a spus Bogdan Badea.

„Vom avea un răspuns în două săptămâni”
Octavian Pătraşcu, directorul Direcţiei Reglementări din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, a afirmat că, la momentul actual, pentru investiţia Hidroelectrica se află în analiză studiul de evaluare a impactului. „Suntem la finalul analizei şi în maximum două săptămâni vom avea un răspuns. Nu este un studiu simplu şi deciziile pe care noi le-am luat în această procedură sunt contestate în instanţă de către aceleași ONG-uri care au contestat şi proiectul iniţial”, a explicat Pătraşcu.
Lucrările executate de Hidroelectrica sunt aproape de final pentru cele trei obiective: C.H. Bumbești, C.H. Dumitra și M.H.C. Livezeni. Amenajarea hidroenergetică Bumbești-Livezeni se execută pe sectorul de defileu al râului Jiu, pe teritoriile județelor Gorj și Hunedoara și dispune de un potențial hidroenergetic de 65 MW, respectiv de o energie de 259 GWh/an.
I.I.

1 COMENTARIU

 1. Defileul Jiului este Parc Național și SIT Natura 2000, deci e interzisă ridicarea oricarei construcții.
  Dacă s-ar realiza monstruozitățile alea de microhidrocentrale, ar fi un dezastru de neimaginat, plus energia rezultată ar fi sub 1% din totalul național.
  Există hotărâre definitivă a Tribunalului București care interzice construirea de microhidrocentrale în Defileu.

  Hidroelectrica pierde, din nou, în instanță

  După anularea autorizațiilor s-a dorit reluarea lucrărilor, motiv pentru care Hidroelectrica a luat de la capăt procedurile de autorizare. Într-un alt proces început de către Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din țară a cerut instanței să oblige Consiliul Județean Gorj la emiterea unei noi autorizații de construire în Parcul Național Defileul Jiului. Cererea a fost respinsă de către Tribunalul București în mai anul trecut. Împotriva acestei decizii, Hidroelectrica a făcut recurs, iar recent, în 10 septembrie 2020, Curtea de Apel București a respins definitiv cererea.

  https://gazetadecluj.ro/justitia-pune-din-nou-punct-unui-proiect-hidroelectrica-dupa-ce-statul-a-platit-peste-150-de-milioane-de-euro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here