Șeful DSV: ,,Gorjenii pot merge mai departe cu tradiția sacrificării porcilor în gospodării”

1441

După ce la nivel național se făcuse în această perioadă mare vâlvă privind o posibilă interzicere a comercializării porcilor sacrificați în gospodării, șeful Direcției Sanitare Veterinare Gorj vine cu lămuriri pentru proprietarii de porcine din județul nostru și dă liber păstrării tradiției de dinaintea sărbătorilor de iarnă, cu respectarea măsurilor sanitar-veterinare.

Oficialii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor transmit românilor că îşi vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat în cursul zilei de luni că, după ce a convocat conducerea ANSVSA şi structura din cadrul Ministerului Agriculturii, a luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei, să poată fi valorificați de către persoanele fizice.
Acest lucru este valabil și în județul nostru, acolo unde șeful DSVSA are un mesaj clar pentru gorjeni. ,,Gorjenii pot merge mai departe cu tradiția sacrificării porcilor în gospodării. Aceste sacrificări se pot face bineîntețeles prin asomarea animalelor, cu un control sanitar-veterinar ante și postmortem, iar în caz de suspiciune a vreunei boli, proprietarii de porcine trebuie să anunțe medicul veterinar. În ceea ce privește mișcarea porcilor sacrificați dintr-o gospodărie în alta, aceasta se poate face cu documente de la medicul veterinar, animalul trebuie să fie identificat, să aibă cercelul la vedere și să fie introdus în baza de date. Doar așa putem combate pesta porcină africană. Dacă nu, există riscul maxim de apariție a noi focare. Dacă se respectă aceste cerințe, sacrificarea porcilor este un lucru bun și pentru sănătatea oamenilor și pentru păstrarea tradițiilor”, a declarat Florin Gorcea, directorul executiv al DSVSA Gorj.

Prețul minim pentru examenul trichineloscopic este de 21 de lei
Conducerea DSVSA Gorj vine și cu recomandări privind procesul ulterior sacrificării porcinelor. Este vorba despre efectuarea examenului trichineloscopic, atât de important pentru sănătatea umană după consumarea cărnii. ,,Fiecare circumscripție are trichineloscop. Recomandăm oamenilor ca după sacrificarea să meargă să efectueze examenul trichineloscopic. Deși nu au mai fost înregistrate în ultimii ani cazuri de trichineloză, acest lucru este obligatoriu, dacă cetățenii țin la sănătatea lor. Prin ordin al președintelui ANSVSA, la nivelul instituției noastre, este stabilit un preț de 21 de lei pentru această examinare. Acest tarif se percepe la nivelul circumscripțiilor de stat, iar noi avem aceste circumscripții deschise în Târgu Jiu la Piața Mare și Piața Mică, în Novaci, Turceni, Rovinari și Motru. În ceea ce privește tariful perceput de către medicii veterinari din comune, acesta nu diferă cu mult. Precizez faptul că examenul trichineloscopic nu se face doar în perioada anului când există un flux mai mare de sacrificări ale porcinelor, respectiv în preajma sărbătorilor de iarnă, ci și în restul anului. Circumscripțiile noastre, de stat, sunt deschise zilnic, de luni până vineri de la 08:30 la 17:00, iar în weekend de la 08:00 la 12:00”, a precizat Florin Gorcea. Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie. Probele se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.