Şefii PNL îl ţin încurcat pe Dian

287

Candidatura lui Dian Popescu pentru Colegiul 1 de Senat nu s-a clarificat încă la nivel central, în ultimele zile aici existând numeroase discuţii în contradictoriu privind promovarea şefului PNL Gorj la parlamentare. Deşi are susţinere la centru, prietenii liberalului de la Gorj nu i-au putut asigura acestuia spatele în privinţa viitoarei candidaturi, acestuia reproşându-i-se de către liderii partidului chiar rezultatul slab de la referendum, obţinut în câteva localităţi de către organizaţiile PNL. Dian a fost criticat la centru şi pentru numărul mic de consilieri locali pe care îi are organizaţia în judeţ, dosarul în care este implicat cântărind şi el greu la decizia privind aprobarea candidaturii sale la Senat.

Dian Popescu nu are, deocamdată, cale liberă spre candidatura sa la alegerile parlamentare, o susţin proprii săi colegi din PNL Gorj, care menţionează că liderul organizaţiei ar evita să vorbească deschis în BPJ despre intrarea sa sigură în cursa pentru Colegiul 1 de Senat. Vălul de ceaţă care împresoară candidatura lui Dian Popescu are strânsă legătură însă cu decizia întârziată a liderilor de la centru, în privinţa intrării acestuia în cursa pentru parlamentare, problema de la Gorj fiind discutată în cursul acestei săptămâni la Bucureşti. Deşi are prieteni în conducerea centrală, care l-ar susţine la candidatură, Dian Popescu are şi oponenţi destui care i-au adus critici în legătură cu felul în care a percutat el şi organizaţia sa la alegerile privind referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Cert este că Dian trage acum ponoasele pentru rezultatul slab obţinut la Rovinari. Această localitate cu primar PNL a fost codaşa referendumului, edilul Dorin Filip neocupându-se deloc de alegeri deoarece a fost în concediu de odihnă.

Dian şi-a “periat” pielea
De altfel, şeful PNL Gorj a luat în calcul faptul că va fi tras într-o zi la răspundere pentru cele petrecute la referendum în localităţile minereşti. Astfel, într-o stenogramă cu Daniel Chiţoiu, Dian a cerut liderilor PNL să impună o analiză pentru oraşele sau comunele DIN Gorj unde s-a obţinut un scor mic. “Bună seara domnu’ preşedinte. Dom’ preşedinte câteva lucruri: trebuie făcută o analiză unde au fost rezultatele proaste, care sunt oraşele unde nu a ieşit lumea la vot, sunt oraşe muncitoreşti unde, într-adevăr, sunt plecaţi în străinătate şi trebuie uitat foarte atent asupra acestor oraşe pentru că, din punctul meu de vedere, eu am periat două oraşe care mi-au adus un rezultat prost, restul aş fi avut 70% în primăriile PNL”, explica la începutul lunii august, într-o videoconferinţă cu preşedintele interimar Chiţoiu, Dian Popescu.
Refuzul centrului la analiză nu l-a salvat pe Dian Popescu. Asta deoarece, acum, când a cerut voie la candidatură, lui i s-a reproşat tocmai rezultatele de la referendum.

Consilieri locali mai puţini decât sub Morega
Poate pentru a nu îi spune în faţă că nu văd oportună candidatura sa pe Colegiul 1 de Senat, liderii de la centru au găsit să îi mai reproşeze lui Dian Popescu şi numărul mic de consilieri obţinuţi de PNL Gorj după locale. Asta deoarece, PNL Gorj, sub Dan Ilie Morega, a avut mai mulţi consilieri decât sub Dian Popescu. De altfel chiar Morega a subliniat aceste aspecte criticându-l, cu ceva vreme în urmă, pe şeful PNL Gorj astfel: “Dian nu are rezultate extraordinare, în condiţiile în care el a scos doar doi primari şi a preluat încă doi. În anul 2008, eu am scos 12 primari şi am preluat trei primari. În plus, acum PNL-ul are 140 de consilieri, în timp ce în anul 2008 avea 181”.
Criticile lui Morega au fost, se pare, preluate şi de conducerea centrală a PNL Gorj care a amânat decizia candidaturii lui Dian, pe Colegiul 1 de Senat, pentru săptămâna viitoare.

Urmărirea penală, o altă piedică
Liderii PNL nu s-au arătat indiferenţi nici în legătură cu urmărirea penală pentru Dian Popescu pentru infracţiunile de dare de mită către primarul comunei Peştişani, de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, fals şi uz de fals. Acuzaţiile se referă la modul de atribuire a două licitaţii şi lucrările executate la bazele sportive din comunele Peştişani şi Scoarţa. Pentru acest dosar, Dian pierde capital electoral, lucru cunoscut de liderii de la centru care îl mai ţin pe şeful PNL Gorj în suspans până săptămâna viitoare.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here