Șefii din FNME și Univers critică decarbomarea din PNRR cu care au fost de acord până acum

1324

Anunță că 15.000 de locuri de muncă vor fi desființate
Federațiile sindicale din CE Oltenia, au cerut, sâmbătă, în 27 mai, o întânire de urgență cu premierul Ciucă și ministrul Energiei, Virgil Popescu, cu mai puțin de lună înainte de intrarea în vigoare a măsurilor de decarbonare din PNRR. Liderii sindicali par că abia acum conștientizează catastrofa care va fi generată de măsurile liberalilor, prevăzute de peste un an în legătură cu dezmembrarea CEO prin închiderea capacităților de cărbune, așa cum impune planul pentru care și liderii federațiilor sindicale și-au dat girul. Iată adresa trimisă celor doi oficiali menționați, în care șefii de federații se plâng că peste 15.000 de slujbe se vor pierde și cer o protecție socială pentru salariații CEO pe o perioadă de patru ani.
”CÁTRE.
Primul ministru al României – Domnul Nicolae lonel CIUCÃ
În atenția Ministrului Energiei – Domnul Virgil Daniel POPESCU
Federația Național a Sindicatelor din Electricitate Univers și Federația Națională Mine Energie, organizații reprezentative la nivelul sectorului de activitate “energie electricá, petrol și paze și minerit energetic”, care reprezintà interesele a peste 10.000 salariați din Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A,. și a peste 4000 de salariați din Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A, aflate în portofoliul Ministerului Energici, prin prezența, vã solicităm o întâlnire de urgentà la Guvernul Romaniel, având în vedere contextul intern (complexitatea problemelor sociale cât și de funcționare în regim de siguranță a sistemului electroenergetic național (SEN) și internațional (criză energetică la nivel global), pentru a discuta unele probleme care rezultà din urmätoarele documente: Proiectul Legii decarbonizárii, care prevede scáderea energiei electrice pe bazá de cărbune, fiind unul din obiectivele incluse în Planul Național de Redresare și Reziliențä (P.N.R.R.), care trebuie sà între în vigoare paná la dată de 30 iunie 2022., proiect care este elaborat de Ministerul Energiei, urmând a fi transmis pre consultare Comisie Europene și ulterior, pe circuitul de avizare;
Strategia Energeticà a României. În data de 15.03.2022, a avut loc o intânire la sediul Ministerului Energiei cu domnul ministru Virgil Daniel POPESCU, în care am convenit că înainte de a se trimite proiectul legii decarbonizării spre consultare la C.E, sä avem o intâlnire prin care sã fim informați și consultați, cu privire la impactul social al Legi decarbonizärii, din cauza căruia sunt puse în pericol peste 15.000 de locuri de muncã.
Considerăm că este imperios necesară introducerea în lege, a unui pachet de protecție socială consistent, care sà răspundă la nevoile actuale ale salariaților (acordarea unui venit de completare pe perioada de 4 ani pentru salariații disponibilizați, cu pâstrarea condițiilor de muncă ale fiecărui salariat pe acea perioadà; acordarea de plați compensatorii consistente; pensionarea salariaților care își desfâsoarà activitatea în unitățile de producere a energiel electrice pe bazà de cărbune, cu o vechime de minim 25 ani, indiferent de varstà, etc.)”, menționează liderii.
M.C.H.

1 COMENTARIU

  1. Ideia este bine venită,pt majoritatea
    din companie, persoane cu vârsta peste 50 de ani. Cine te m-ai angajează la 56 de ani, când ești uzat de atâtea intemperii,ploaie ,ger,etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here