Şefii CJ Gorj au semnat înfrăţirea cu Raionul Sîngerei din Republica Moldova

630

Judeţul Gorj s-a înfrăţit cu Raionul Sîngerei din Republica Moldova. Protocolul de înfrăţire a fost semnat, săptămâna trecută, la vecinii de peste Prut, delegaţia de la Gorj fiind condusă de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ciprian Florescu.

Protocoalele de înfrăţire între judeţul Gorj şi Raionul Sîngerei din Republica Moldova au fost semnate vineri, 22 aprilie. Delegaţia de la Gorj a fost compusă din Ciprian Florescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, şi Ovidiu Popescu, consilier pentru relaţii internaţionale în cadrul CJ Gorj.
“Acţiunea a demarat în urmă cu ceva vreme, au fost mai mulţi paşi de parcurs, precum o hotărâre de Consiliu Judeţean, o hotărâre a Consiliului Raional Sîngerei prin care consilierii raionali au fost de acord cu această înfrăţire, iar în ziua de vineri s-a consfinţit practic ceea ce va însemna pentru cele două unităţi administrativ-teritoriale din România şi Republica Moldova, deschiderea nu numai a unor canale de comunicare, ci a unor colaborări ce vizează dezvoltarea judeţului Gorj şi a Raionului Sîngerei, dar, mai ales, schimb de bune practici între cele două entităţi administrative. Vineri, într-o şedinţă festivă a Consiliului Raional Sîngerei, am prezentat protocolul de înfrăţire dintre cele două regiuni şi în faţa consilierilor raionali am transmis gândurile de bine ale preşedintelui CJ Gorj şi ale tuturor gorjenilor. Am oferit o plachetă care să reprezinte elementul de bază din punct de vedere protocolar al acestei acţiuni şi, în aceeaşi măsură, sub formă de cadou din partea judeţului Gorj, am înmânat preşedintelui Consiliului Raional o troiţă tradiţional gorjenească, realizată de meşterul popular Nicolae Rotaru. Şi medalia jubiliară a CJ Gorj a fost înmânată conducerii Consiliului Raional. Apoi au urmat câteva vizite la principalele instituţii, fie de învăţământ, fie economice din Raionul Sîngerei. De asemenea, am vizitat câteva comune din acea zonă. Am identificat acolo exemple de oameni care au ştiut ce înseamnă să investeşti, mă refer la zona privată, şi am fost deosebit de încântaţi să vedem că iniţiativa privată nu numai că este omniprezentă în Republica Moldova, mai ales în Raionul Sîngerei, dar chiar reprezintă o şansă pentru fiecare dintre cei care au astfel de iniţiative pentru a se dezvolta. Am prezentat partea frumoasă şi laturile de succes ale judeţului Gorj şi am căzut de comun acord cu toţii că în viitoarele luni este cât se poate de oportună o întâlnire comună, în primă fază în judeţul nostru, şi, ulterior, din nou, în Raionul Sîngerei din Republica Moldova. A fost o surpriză şi modul în care cetăţenii din Sîngerei ştiu să-şi păstreze tradiţiile, să pună accent pe românism”, a declarat Ciprian Florescu, vicepreşedintele CJ Gorj.
Şi Ion Călinoiu, preşedintele CJ Gorj, a subliniat importanţa acestui pas de înfrăţire. “Pasul pe care noi l-am făcut vine în completarea mai multor paşi pe care îi fac românii şi moldovenii de a se uni. Dacă şi de o parte şi de cealaltă a Prutului mai sunt semne de întrebare legate de Marea Unire, numai aşa pot fi rezolvate. Sunt judeţe din România care deja au realizat acest lucru de înfrăţire cu raioane din Moldova, tocmai în ideea de a sensibiliza autorităţile şi de a porni la drum, ajutând Republica Moldova să intre în UE şi ne dorim să fim aşa cum am fost în istoria noastră cunoscuţi, adică cu România Mare Unită”, a precizat şeful judeţului.
Izabella Molnar

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here