* Încă o încercare
* Termenul de finalizare a grupului de gaz a fost prelungit până în 2027
Pentru că anul trecut nu a existat nicio ofertă pentru construcția noii centrale de 850 MW, pe gaze, de la Ișalnița, ce se presupune că va înlocui grupul pe cărbune, se va relua procedura de licitație.
Termenul de finalizare a grupului de gaz a fost prelungit până în 2027. Termenul inițial prevedea un nou grup pe gaz la Ișalnița în anul 2026. Cum nu s-a făcut nimic din investițiile puse pe hârtie, în 2021, în planul de restructurare a CE Oltenia, ar fi o mirare ca acest grup energetic să fie gata peste doi ani.
Așa că, rămânând tot la stadiul hârtiilor, societatea mixtă în care sunt acționari CEO și Alro Slatina așteaptă ofertanți, iar prețul contractului este mai mare acum, de 750 de milioane de euro, de la aproximativ 560 de milioane de euro cât era inițial.
„Construirea unui bloc energetic de cca. 850MW pe gaz natural la Ișalnița („CCGT Ișalnița”) – proiectare, achiziție, execuție lucrări, punere în funcțiune și servicii de mentenanță pe termen lung” este denumirea contractului scos la licitație de societatea de proiect CCGT POWER Ișalnița SA, deținută în proporție de 50% de CE Oltenia și 40% de producătorul de aluminiu Alro Slatina.
„Obiectul contractului îl reprezintă proiectarea și execuția lucrărilor de construire a unui bloc energetic pe gaz natural ce include un ciclu combinat cu turbină pe gaze-abur (CCGT) pentru producerea energiei electrice cu capacitatea de cca. 850 MW, inclusiv punerea în funcțiune și asigurarea serviciilor de mentenanță pe termen lung (LTSA) pentru echipamentele principale (turbină pe gaz, turbină pe aburi și generatoare, inclusiv sistemele lor auxiliare)”, se arată în anunțul postat ieri în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.
Procedură „anulată automat” anul trecut
Licitația pentru „Construirea unui bloc energetic de cca. 850MW pe gaz natural la Ișalnița („CCGT Ișalnița”) – proiectare, achiziție, execuție lucrări, punere în funcțiune și servicii de mentenanță pe termen lung” a fost lansată pentru prima dată în iunie 2024, potrivit documentelor consultate de e-nergia.ro. În toamnă, licitația a fost anulată din lipsă de oferte. „Această procedură a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor nici unul din ofertanții înscriși nu a criptat oferta financiară sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronici, după caz”, scria în sistemul de licitații publice ca explicație la anulare, potrivit e-nergia.ro. Valoarea estimată atunci era de 2,8 miliarde de lei, aproximativ 560 de milioane de euro, așadar acum licitația pleacă de la un preț cu 35% mai mare.
Centrala pe gaze de la Ișalnița urmează să fie dezvoltată de firma CCGT Power Işalniţa S.A., societate în care producătorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie electrică din țară, deţine o participare de 40,1%, diferenţa de 59,9% fiind deţinută de Complexul Energetic Oltenia.
M.C.H.