Şedinţa aripei portocalii a CL Peştişani – USL-aşii lui Ion Poenaru-POE retraşi!

414

De la alegerile locale, din 10 iunie, Consiliul Local Peştişani s-a întrunit abia luni. Şi nici de astă dată în toată componenţa, foarte împărţită între partide, interesele fiind divergente. La prima şedinţă, convocată de viceprimarul Pantelimon Tivig, deşi ordinea de zi o semnase şi ştampilase chiar el, n-a venit nici acesta, dimpreună cu ceilalţi şase consilieri care-l votaseră, dintre care 4(patru) de la PDL, în frunte cu Nicolae Nicolcioiu, ex-viceprimar. De data aceasta, la a doua şedinţă, cei grupaţi în jurul ec. Ion Poenaru, preşedinte PSD, dar şi preşedinte-director-general al Obştei Peştişani, vreo 6(şase) la număr au venit la ora fixată -16, şi s-au retras pe motiv că trebuia convocată şedinţa cu cinci zile mai înainte. Formal, au dreptate. Invitaţiile fiind transmise abia vineri, 20 iulie, de Sfântul Ilie.

Şapte puncte ale ordinei de zi, tot atâtea ocazii de birocraţie!
Cum spuneam, a fost vorba de o şedinţă ordinară publică, pe 23 iulie a.c. Toate cele şapte puncte, la care ne referim, înscrise pe ordinea de zi, nu trezeau nici un interes, fiind formalităţi fără discuţii, deci fără puncte de vedere diferite, iar unanimitatea aprobării lor prin ridicare de mâini aducea mult cu defunctele şedinţe p.c.r., de care nici conducătorul de şedinţă, viceprimarul Pantelimon Tivig, aproape sigur că n-a scăpat. De unde şi dexteritatea în a conduce şedinţele, fiind şi decan de vârstă al participanţilor.

Ajutoare de 1.000 de lei propuse fiecărei familii la situaţii de urgenţă-decese
Consilierul Local Constantin Fuiorea(PRM) mai încercase o asemenea propunere acum vreun an-doi, dar fără succes. Spre lauda lui, deşi făcea parte din celălalt grup de interese – al lui Ion Poenaru-POE, n-a părăsit sala de şedinţe. Ba chiar i-a rugat pe ceilalţi cinci, toţi USL-aşi, trei cu ei ai PSD(anul 2012 constituind cel mai prost al PSD Peştişani, din întreaga sa istorie când nu are decât trei consilieri locali!) şi doi ai PNL să treacă peste orgolii şi răzbunări ca să dezbată măcar problema spinoasă a demisiei administratorului SC „UTIL-BONUS” SRL, Ilie Fuiorea(PNL).
De ani de zile, Constantin Fuiorea s-a zbătut, ca fost lider sindical şi maistru, pentru problemele oamenilor. Iluminatul public este doar una dintre ele. Dar nici indemnizaţia de consilier – 250 lei – n-a dus-o acasă, cumpărând zeci de pâini la fiecare înmormântare. Cu vreun an şi jumătate în urmă, văzând că proiectul lui de ajutorare a familiilor ce aveau situaţii de urgenţă – decese – nu are câştig de cauză în Consiliul Local Peştişani, din pricina obtuzităţii fostului primar PNL, s-a adresat adunării generale a acţionarilor Obştei Peştişani. Unde Ion Poenaru, preşedintele-director general al acesteia, nu s-a pus dea curmezişul. Şi toţi membrii Obştei Peştişani, deci care au o cât de mică suprafaţă de pădure în Munţii Vâlcan, pot primi la deces un ajutor social de 500 lei.
În Consiliul Local redus, un fel de aripă a PDL – cu patru consilieri locali, plus doi ai PRM(Constantin Fuiorea şi Ovidiu Gelatu) şi alţi doi ai PP-DD(Pantelimon Tivig şi Vasile Brânzan) s-a discutat, nu fără dezbateri pro şi contra, atribuirea ajutorului social de urgenţă – la decese – în sumă de până la 1.000 de lei, aşa cum prevede Legea ajutoarelor sociale, după cum a precizat consilierul local Nicolae Nicolcioiu. Care le-a citit şi articolul de lege ce prevede suma maximă şi neapărat prezentarea actelor justificative!

Informarea fără… „informatorul” Ilie Fuiorea, administratorul SC „UTIL-BONUS” SRL
Punctul 9 al şedinţei Consiliului Local Peştişani, trebuia să fie o informare privind renunţarea la funcţia de administrator al firmei de gospodărire comunală, prezentată de Ilie Fuiorea.
Numai că mai tânărul Ilie Fuiorea fusese tras de mânecă de ec. Ion Poenaru, rămas singurul copreşedinte al USL Peştişani, după decapitarea Primăriei şi a PNL local. Nu se putea discuta demisia, fiindcă demisionarul era pur şi simplu absent. La Camera de Comerţ şi Industrie Gorj figurează tot Ilie Fuiorea ca administrator al firmei cu acţionar unic Consiliul Local Peştişani. S-a discutat despre debranşările unor branşări ilegale din satul Gureni, unde-s mari consumatori de apă la solarii şi vile ori pensiuni dar cu toţii neplătitori. Preşedintele de şedinţă, Pantelimon Tivig, care-i viceprimarul cu prerogative de primar anunţă că a contactat un specialist care-ar cere 7.000 de lei şi care-ar propune ocolirea zonei celor branşaţi ilegal din Gureni. Spre a se evita problema respectivă. Nu s-a luat nicio decizie. Nicolae Nicolcioiu, fost viceprimar, susţine că la vremea când s-a realizat aducţiunea de apă trecea conducta prin terenurile oamenilor şi s-a acceptat racordarea lor fără a plăti ceva.

Revendicări vechi: Unde-i Proiectul, Raportul Comisiei de recepţie etc.
De data aceasta, tot combativul consilier local Constantin Fuiorea a sărit la bătaie cu propuneri. Ce-i drept, majoritatea mai vechi şi puse în cârca fostului primar, care-ar fi avut motive să ascundă mai multe. În primul rând unde-i Proiectul de aducţiune a apei pentru cele şase sate ale comunei Peştişani, plus unde-i Raportul comisiei de recepţie a lucrărilor executate de MOLDOCONS SRL? Ai căror lucrători ar fi fost cazaţi într-o casă din Frânceşti a actualului viceprimar, Pantelimon Tivig, casă pe care-ar fi terminat-o la exterior. Contra taxelor de cazare ori cine ştie pentru ce. Aşa cum la o şedinţă pe problemele apei, la Boroşteni, fostul consilier PDL, prof. Ion Rădulescu acuza, cu nume, persoane care-ar fi primit mită de la MOLDOCONS SRL ca să execute lucrarea, cumpărându-şi maşini luxoase deşi iniţial licitaţia o câştigase o altă firmă. Probleme spinoase, de competenţa altor organe de anchetă.
Şi consilierul local Constantin Fuiorea(PRM) avea dreptate să atace. Mai lipsesc Procesul verbal de la cumpărarea staţiei de epurare a apei, care costa 5(cinci!) miliarde de lei şi zace nefolosită, fiind şi subdimensionată. Iar vechea staţie de epurare – construită de ACH, cu specialişti în lucrări de hidroconstrucţii, n-a fost utilizată niciodată. El cerea ca acela care se face vinovat de achiziţionarea noii staţii de epurare s-o ia el şi să aducă cei 5(cinci!”)miliarde de lei la Bugetul primăriei Peştişani.

Jurista Alina Dăianu trage alarma!
La un moment dat, contul Primăriei Peştişani fusese blocat. Aşa cum anunţă viceprimarul Pantelimon Tivig s-a făcut contestaţie la solicitarea unei firme a lui Dan Floarea de a se recupera 28 de miliarde de lei vechi. Jurista şi secretara, în acelaşi timp, a propus să se ia un avocat în apărare, care solicită un onorariu de 4.000 lei pentru a fi reprezentată primăria în instanţă. Cu toţii, cei 8(opt) consilieri locali au fost deacord. Dar cei mai mulţi s-au luat cu mâinile de cap la auzul solicitării de expertizare a lucrărilor executate sau nu de firma lui Dan Floarea la Campusul Grupului Şcolar Industrial „C. Brâncuşi” Peştişani.

Pauza de pepeni, alegerea noului administrator
După epuizarea celor 10 puncte de pe Ordinea de zi a şedinţei ordinare publice, cei de faţă au fost invitaţi să servească pepene roşu şi pepene galben. Vivacele Constantin Fuiorea, cel ce se are bine cu ambele tabere în dispută, a fost rugat să se ducă la Obştea Peştişani unde aşteptau consilierii locali USL, ca în jurul unei “cloşte cu pui” alături de tăticul lor, ec. Ion Poenaru, preşedintele-director general al Obştei Peştişani spre a-i reclama. În fond, toţi consilierii formau AGA SC „UTIL-BONUS” SRL. N-au venit, iar eu m-am retras.
Abia a doua zi, am aflat că cei 8(opt) consilieri locali, dealtfel legal şi regulamentar, fiind majoritari, l-au propus ca viitor administrator pe juristul Silviu-Silvestru Tivig. Un om cu experienţă, dar nu în specialitatea de care era nevoie. Şi aici rămân de discutat absenţa unui concurs, pe bază de CV şi de experienţă în materie. Ce-i drept, gestiunea lui Ilie Fuiorea încă n-a fost preluată, ci se va face în urma unui audit şi proces-verbal de predare-primire. Numai că, ar mai fi existat şi alte persoane interesate să preia SC „UTIL-BONUS” SRL, inclusiv în actualele condiţii falimentare. De-o pildă, maistrul Gheorghe Popescu, de la ACH, un om cu experienţa conducerii unei echipe şi, în plus, instalator de meserie. Ceea ce CS „UTIL-BONUS” SRL nu are nici din greşeală. În schimb, s-au făcut greşeli multe şi se vor mai face. Pe spinarea oamenilor nemulţumiţi. Ba că n-au apă, ba că nu sunt aerisitoare şi plătesc aerul, ba că apa-i plină de rugină şi mizeri-bacterii şi câte altele! Şi ar mai fi fost şi alţii posibili aspiranţi la postul de administrator. Aşa-numitul grup de iniţiativă – Nicolae Nicolcioiu, Pantelimon Tivig şi Cosmin Pigui – şi-a văzut visul cu ochii. Ce ne facem că, după patru luni, Silviu-Silvestru Tivig, vărul viceprimarului, doreşte să plece înapoi la Obştea Peştişani, de care nu vrea să se despartă.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here