Sectorul animalier din Gorj, sub lupa inspectorilor APIA

393

Centrul judeţean Gorj al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în aceste zile va demara activitatea de control la faţa locului în vederea verificării respectării condiţiilor şi cerinţelor de accesare a schemelor de plată în sector animalier, campania 2015. Elemente controlate la faţa locului sunt cele pentru ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) şi sprijinul cuplat în sector zootehnic (SCZ) la ovine şi caprine.

La controalele în teren se va verifica mai întâi respectarea locaţiei pentru control declarată de fermier, unde se găsesc ovinele/caprinele solicitate în cerere. Pentru ovinele/caprinele, vacile de lapte ori carne solicitate în cerere şi existente la faţa locului, se va verifica: existenţa unei crotalii; corespondenţa dintre numărul şi numerele de identificare ale animalelor solicitate în cerere, înscrise în RNE şi cele prezente la control; sexul animalului; existenţa formularului F3 pentru pierdere crotalie/crotalii plus comandă pentru duplicat, pentru animalele născute începând cu 01.01.2008 emis înainte de înştiinţarea controlului/supracontrolului (dacă e cazul); existenţa Registrului individual al exploataţiei; exactitatea înregistrărilor din Registrul individual al exploataţiei deţinut de către solicitant pentru cele 6 luni anterioare controlului/supracontrolului la faţa locului conform documentelor justificative; extinderea verificărilor controlului asupra înregistrărilor din Registrul individual al exploataţiei deţinut de către solicitant pentru o perioadă de 12 luni anterioare controlului/supracontrolului la faţa locului, în situaţia constatării unor erori la verificarea celor 6 luni anterioare controlului/supracontrolului (după caz).
Termenul limită de efectuare a controlului/supracontrolului pentru schemele de plată este următorul: cod schemă ANTO/ANTC – 90 de zile de la data limită a depunerii cererii; cod schemă SCZ O/C – 100 de zile de la data limită a depunerii cererii; cod schemă SCZ B,– 6 luni de la data limită a depunerii cererii.

apia48 de ore, termen pentru contestaţiile fermierilor
Nu se va accepta contestarea rezultatului controlului efectuat la faţa locului, în cazul în care solicitantul/reprezentantul acestuia a semnat pe Raportul de control că este de acord cu rezultatul controlului la faţa locului. Contestaţia cu privire la rezultatul controlului efectuat la faţa locului se depune la Centrul Judeţean APIA Gorj, în maxim 48 de ore de la data controlului / primirea raportului de control, dar nu mai târziu de data limită a controlului la faţa locului. Reluarea controlului la faţa locului se poate face în maxim 48 de ore de la contestarea acestuia.
Nerespectarea condiţiilor şi cerinţelor prevăzute pentru fiecare schemă de sprijin financiar, constatată cu ocazia controlului la faţa locului, se soldează cu penalităţi care pot reprezenta reducerea cuantumului plăţilor sau excluderea de la plată.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here